https://disbud.makassarkota.go.id/slot-garansi/https://disbud.makassarkota.go.id/slot-hoki/https://simandesk.kejaksaan.go.id/-/slot-thailand/index.phphttps://jdih.narotama.ac.id/-/slot-garansi/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot4d/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot-thailand-gacor/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot-qris/terongmas
Sejanje trave - Uputstvo za baštovanstvo
uputstva
registracija rs domena

Sejanje trave

03.05.2010, 13:50

Prilikom izbora odgovarajuće smeše za sejanje moramo uzeti u obzir da postoji više vrsta travnjaka, a samim time, više vrsta smeša. Postoje travnjaci za hladovinu i za osunčani deo bašte, travnjaci koje su namenjeni intenzivnom gaženju i ukrasni travnjaci itd. Smeše se razlikuju po zastupljenosti pojedinih vrsta trava sa različitim osobinama.


U njima dominiraju:


  • engleski ljulj (Lolium perene),
  • prava livadarka (Poa pratensis),
  • crveni vijuk (Festuca rubra) itd.

Pored izbora odgovarajuće smeše važno je i da ona ima klijavost preko 80 % i da je od datuma proizvodnje prošlo manje od 12 meseci. Ukoliko na pakovanju ne piše preciznije, važno je da znamo da nam je potrebno oko 30g/m2 kvalitetnog semena.


Najbolje vreme za setvu, u našim uslovima, je period septembar – oktobar ili mart – april, kada je zemljište toplo i ima dovoljno padavina. Na fino usitnjeno i iznivelisano zemljište, trava može da se seje ručno ili mašinski sa rasturačem veštačkog đubriva.


Kod ručnog sejanja, prostor moramo razdeliti na manje celine kako bi lakše rasporedili seme. Zatim treba izmeriti potrebnu količinu semena za taj prostor, podeliti na dva dela i posejati polovinu u jednom a drugu polovinu u drugom pravcu.


Treba izbegavati sejanje po vetrovitom vremenu. Posle setve lagano pregrabuljati površinu zemlje, da bi seme palo na optimalnu dubinu od oko 1 cm, a zatim, metalnim valjkom ili buretom napunjenim vodom ili peskom sabijamo zemljište,kako bi seme došlo u što bolji kontakt sa tlom, što će mu omogućiti brže i ujednačenije nicanje.


Zalivanje se vrši neposredno posle sejanja ili kasnije ako je tlo vlažno i to finim mlazom vode da bi izbegli pomeranje semena. Redovnim zalivanjem u fazi klijanja semena i neposredno posle nicanja ćemo osigurati ravnomerno i brzo formiranje travnatog pokrivača, dok se trava ne razvije i pusti koren, kada će se i potrebna količina vode osetno smanjiti. Ne sme se dozvoliti da se zemljište u području u kome je seme (1-2 cm) osuši.


Posle nedelju – dve pojaviće se i prve vlati trave, što zavisi od vrste trave, temperature zemljišta i vazduha, kao i vlažnosti tla. Prvo košenje obaviti kada trava dostigne visinu oko 8 cm, da ne bi nepotrebno iscrpljivali mladu biljku. Posle košenja može se rasturiti kombinovano đubrivo sa povećanim sadržajem azota da bi ubrzali rast i razoj trave.

Postavio clan: Uputstvo_84
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.