https://satpolpp.makassarkota.go.id/data/slot-gacor/https://satpolpp.makassarkota.go.id/data/slot-demo/https://disbud.makassarkota.go.id/slot-dana/https://dprd.makassar.go.id/download/slot-dana/https://disbud.makassarkota.go.id/slot-garansi/https://disbud.makassarkota.go.id/slot-hoki/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot-garansi/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot4d/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot-thailand-gacor/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot-qris/terongmas
Sadnja ukrasnog žbunja - Uputstvo za baštovanstvo
uputstva
registracija rs domena

Sadnja ukrasnog žbunja

03.05.2010, 15:52
Biljke koje zovemo ukrasnim žbunjem su veoma brojne i raznovrsne. Bez obzira kakvi uslovi vladaju u bašti, uvek postoji veliki broj vrsta koje se mogu uspešno gajiti. Pri izboru odgovarajuće vrste ne treba žuriti i treba uzeti u obzir dosta faktora koji utiču na uspešno gajenje. Stanje zemljišta je jedan od tih faktora. Ono ne sme da bude zbijeno i tvrdo a često je to slučaj kod novih građevina oko kojih rade teške mašine. U takvom zemljištu korenov sistem nije u stanju da se razvija pa je često rešenje da se ukloni gornji sloj i postavi novi, rastresiti sloj zemlje debljine oko 30 cm.

Kod teških, glinovitih zemljišta javlja se problem zadržavanja vode na površini.


Takvo zadržavanje vode teško podnose većina žbunova pa je rešenje dodavanje većih količina organske materije u zemlju.

Prilikom izbora vrste žbuna moramo voditi računa o uslovima koje on najbolje podnosi, osunčanosti terena, da li hoćemo da sa tim žbunom sakrijemo ili da istaknemo neka mesta u bašti itd. Takođe je veoma bitno obezbediti dovoljno prostora za biljku uzimajući u obzir veličinu odrasle biljke. Česta je greška da se ostavi prostor u bašti samo za malu sadnicu i za nekoliko godina ona preraste taj prostor i smeta nama ili drugim biljkama. Žbunovi se mogu kupiti u specijalizovanim prodavnicama ili rasadnicima kao kontejnerske sadnice, sadnice golog korena ili sa umotanim korenom u jutani omotač.

Kontejnerske sadnice mogu biti sađene u bilo koje doba godine i lakše se prilagođavaju posle sađenja. Kada se izvade iz sadnice kompost mora ostati kompaktan i dobro prožet korenjem. Sadnice sa golim korenom najbolje je saditi od kasne jeseni do početka vegetacije. Ovakve biljke se sade odmah po kupovini. Treći način je da se kupi sadnica sa korenom umotanim u jutani omotač. Nije potrebno uklanjati omotač korena jer on istruli vremenom.

Optimalno vreme za sađenje je od jeseni do ranog proleća. Ovo naročito važi za žbunove sa golim korenom. Izbegavati sađenje ako je zemlja smrznuta. Poželjno vreme za sađenje je, ipak, jesen jer ima dovoljno vremena da se biljka ukoreni i pripremi za početak vegetacije.
Postavio clan: Uputstvo_84
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.