uputstva
registracija rs domena

Photoshop trikovi - Povećajte sliku bez gubitka kvaliteta

22.06.2010, 13:34
Možda vam je poznato, a možda i nije, da što se neka fotografija više povećava, tim će ona biti mutnija i slabijeg kvaliteta. Međutim, postoji specijalna tehnika za višestruko povećanje fotografije koja dovodi do minimalnog gubitka kvaliteta. Kao i većina stvarno korisnih tehnika i ova je vrlo jednostavna i može da je izvede bilo ko sa osnovnim poznavanjem rada u Photoshopu. Ja ću za izvođenje ove tehnike koristiti Photoshop CS2 ali procedura je ista i u starijim verzijama Photoshopa.

Pratite sledeće korake:

1. Otvorite sliku u Photoshopu.
2. U liniji menija izaberite komandu Image>Image Size. Otvoriće se Image Size okvir za dijalog.
3. Potvrdite opciju Resample Image, a u padajućem meniju desno izaberite opciju Bicubic Smoother. Potvrdite i opciju Constrain Proportions da bi se slika proporcionalno povećavala.
4. U području Pixel Dimensions (nalazi se u vrhu okvira za dijalog) izaberite opciju Percent u padajućim menijima mernih jedinica za Width i Height. Zatim u polje Width ili Height upišite vrednost između 105 i 110 %. Druga vrednost će se automatski i proporcionalno promeniti.
5. Kliknite na OK da biste povećali sliku za unetu vrednost.
6. Ponavljajte opisane korake onoliko puta koliko je potrebno da dobijete sliku željene veličine.

Primenom ove tehnike bićete u mogućnosti da kreirate čak i slike veličine bilborda bez gubitka kvaliteta, tojest sa gubitkom kvaliteta koji će biti jedva primetan.

I oduprite se porivu da unosite veće vrednosti jer nećete dobiti ni približno tako dobre rezultate.
Postavio clan: Uputstvo_84
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.