Kako da snimate bolje fotografije - kratki saveti? - Uputstvo za fotografije
uputstva
zaštita voća

Kako da snimate bolje fotografije - kratki saveti?

24.06.2010, 10:54
Neka pozadina ne bude napadna

Pozadina svojim sadržajem ne sme da odvlači pažnju od objekta snimanja. Jednostavna i nenametljiva pozadina ističe objekat. Da biste to postigli, često ćete morati da promenite ugao snimanja ili lokaciju.

Što bliže, to bolje

Postoji nepisano pravilo da što ste bliže predmetu snimanja, fotografija će biti bolja. Približavanje eliminiše nepoželjnu pozadinu koja odvlači pažnju od objekta snimanja. Neka vaše fotografije butu ispunjene jasnim i interesantnim motivom. Pre nego što se približite subjektu, proverite u uputstvu fotoaparata koliko se sa vašim fotoaparatom možete najviše približiti i dobiti oštru fotografiju. Mnogi point and shoot fotoaparati ne mogu da snimaju na udaljenosti koja je manja od 1,2-1,5m

Pomerite objekat snimanja iz sredine kadra

Pokušajte subjekat snimanje da postavite na jednu stranu, a ne uvek na sredinu. Na taj način dobićete dinamičnu kompoziciju koja je interesantnija za gledanje.

Neka i bliski objekti budu deo kompozicije

Kada snimate pejzaže i udaljene objekte, uključite u fotografiju i predmete koji su vam bliže. Bliski predmeti predstavljaju kontrast dalekim objektima i daju fotografiji dubinu i perspektivu.

Stopite se sa okolinom

Kada snimate ljude, potrudite sa da ih fotografišete dok rade nešto. Bitno je da ne obraćaju pažnju na vas kako bi na fotografijama bili spontani i prirodni. Zaposlite ih nečim i njihov izraz lica će biti prirodan i opušten.

Naučite da vidite dobro svetlo

Dovoljno svetla je neophodno za dobijanje dobre ekspozicije, ali dobro svetlo je zaslužno za kvalitetnu umetničku fotografiju. Ono daje plastičnu, vibrantnu i lepu fotografiju. Snažno sunčevo svetlo najčeđće nije dobro svetlo za fotografisanje. Imajte u vidu da sunce pokriveno oblacima ili oblačno nebo daje najbolje svetlo za fotografisnaje ljudi. Veoma jako sunce daje oštre senke na licu i dovodi do toga da subjekt snimanja čkilji. Oblačno nebo daje meko svetlo koje je idealno za fotografisanje portreta.

Nosite stativ sa sobom

Ponekad potencijalno dobra fotografija ne uspe jer su vam se ruke tresle. Mirno držanje fotaparata je glavni uslov za dobijanje oštrih fotografija. Kada fotografišete, pritisnite okidač misno i nežno, jer svaki malo veći pomak fotoaparata dovodi do mutnoće. Kod dužih ekspozicija, nađite pogodan oslonac, kao što je sto, ograda, ili neki veći kamen za vašu ruku ili nosite sa sobom stativ. Ako puno šetate veoma su praktični jednonogi stativi, koji daju odličan oslonac i stabilnost.

Koristite blic i po danu

Blic koji je ugrađen u vaš fotoaparat nije koristan samo po noći i u zatvorenom prostoru. Možete da ga koristite i u sumrak i po jakom suncu da biste ublažili oštre senke. Proverite u uputstvu za rukovanje koliko je snažan vaš blic. Od njegove jačine zavisi područje u kojem će objekti biti pravilno osvetljeni i obično se kreće od 1,5 m do 4,5 m.

Svuda nosite fotoaparat sa sobom

Sve ove savete možete da bacite u vodu ako je fotoaparat ostao kod kuće. Koliko ste dragocenih momenata već izgubili zbog toga? Spontani trenuci neprocenjive su foto-uspomene. Ali da biste ih snimili, fotoaparat morate uvek da bude sa vama. Ako vam je vaš standardni fotoaparat prevelik za nošenje, nabavite manje, džepne modele kojih danas ima u svakoj fotografskoj radnji.
Postavio clan: Uputstvo_84
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.