uputstva
registracija rs domena

Kako filmove i klipove prebaciti na telefon

25.06.2010, 15:14
Mobilni telefoni imaju sve veće displeje i sve bolju memoriju. Zašto ih onda ne iskoristiti kao mini video plejere? Ovaj tekst objašnjava kako čitav film ili video klipove konvertovati tako da su spremni za gledanje na telefonu. Titl u filmu će biti dio video zapisa i čitak na displeju telefona.
Program, mobilni, film, titl

Potrebno nam je:

* MediaCoder, besplatan video konverter.
* Video datoteka i titl. U našem slučaju to će biti fim.
* Telefon i memorijska kartica. Mi ćemo koristiti K800i sa karticom od 1 GB.
* USB kabel za telefon.

Podešavanje MediaCodera

Pokrenite program i pratite uputstva koja slijede.

# Da sa hard diska odaberete film ili video klip za konverziju, odaberite dugme Add.
# Kliknite na dugme Extensions da vidite predefinisana podešavanja.

Zanima nas stavka Mobile Phone. Ako na ovoj listi nema vašeg telefona (a vjerovatno nema), odaberite opciju Generic Mobile Phone.

#

Ukratko, šta znače padajući meniji u ovom prozoru: Quality je kvalitet zapisa i što je kvalitet bolji veća je datoteka koja treba da se prebaci na mobilni telefon; format zavisi od telefona do telefona, ali obično je 3gp format najzastupljeniji; resolution se odnosi na broj piksela po frejmu video zapisa (što veći ekran, više piksela i jasnija slika, a samim tim i više megabajta); FPS je broj frejmova (sličica) u sekundi (što je FPS veći, to je prikaz tečniji i brži a standardan fps je 25).

Postavite parametre kao na slici, ili ih izmijenite u zavisnosti od modela telefona.
# Kliknite na Audio i odaberite u meniju pored Resample vrijednost 22050 Hz. Zatvorite prozor.
# Kliknite na Subtle (titl). U Mode odaberite Render. Provjerite da li je u polju subtitle odabran pravi titl, i ako nije podesite ručno. Pošto će se film gledati na malom telefonskom displeju povećajte titl pomjeranjem klizača Scale udesno. Odaberite i font, ali vodite računa da je čitak. Zatvorite prozor.

# Zatvorite pomoćni prozor tako da se vratite u glavni prozor MediaConvertera. Kliknite na Start i konverzija će početi. Pojaviće se prozor sa pregledom konverzije i ako vam sve izgleda u redu, ugasite ga.
# Kada se konverzija završi, konvertovani fajl biće u fascikli Output folder.

U zavisnosti od podešavanja i trajanja filma, izlazna datoteka može imati poprilično megabajta (u našem primjeru to je 207 MB). Zbog ovoga je preporučljivo da film na telefon prebacite putem USB kabla, jer je takva veza između telefona i računara najbrža. Datoteku je moguće poslati i putem bluetooth povezivanja, ali su brzine prenosa obično manje nego kablom.

Datoteku snimite u fasciklu Video ili sličnu, jer softver telefona prvo tu da potraži video zapise.
Tekst preuzet sa linka http://www.digitalnitrg.com/?p=144
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.