uputstva
zaštita voća

Kako da upotrebite osnovne efekte i slojeve u Photoshopu?

05.07.2010, 10:20
Photoshopovi slojevi vam omogućavaju da radite sa slikama grupisanim jedna preko druge. To znači da možete da radite sa njima pojedinačno tako da nećete trebati da koristite više filtera i efekata na jednom sloju.

Zbog toga je osnovno znanje o slojevima najvažnije u Photoshopu. Da bismo ilustrovali kakok slojevi rade, pogledajte korake kako da kreirate slojeve i kako da primenite efekte na njih:

1. Otvorite fotografiju u Photoshopu. Kreirate dva duplikata slojeva tako što ćete kliknuti desnim tasterom miša na originalni sloj i izaberite Duplicate Layer. Pritisnite dugme OK u okviru koji će se otvoriti. Ponovite ovo dva puta tako da imate dva duplikata originalnog sloja.
2. U paleti Layers ćete imati tri vidljiva sloja. Promenite ime svakog sloja tako da se ne zbunite dok radite na slojevima.
3. Kliknite na sloj Layer 1 i u meniju Filter izaberite Artistic a zatim Film Grain.
4. Otvoriće se kontrolni panel. Pošto ste već izabrali efekat Film Grain, on je već izabran u padajućem meniju. Isprobajte i druge efekte koji su izlistani u kontrolnom panelu. Nakon toga podesite Grain, Highlight Area i Intensity da biste poboljšali efekat slike u skladu sa parametrima. Klikite na dugme OK da biste finalizirali promene koje ste napravili.
5. Selektujte Layer 2 i u meniju Filter izaberite Pixelate a zatim Color Halftone.
6. Otvoriće se kontrolni panel. Podesite samo polje Max Radius a zatim kliknite na OK.
7. Izaberite jednu od opcija režima mešanja u gornjem levom uglu palete Layers.
8. U panelu Layers Control izaberite Layer 2 i Layer 2, kliknite desnim tasterom miša i izaberite Convert to Smart Object.

Isprobajte i druge filtere i parametre.
Postavio clan: Uputstvo_84
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.