uputstva
registracija rs domena

Kako da kreirate efekat ribljeg oka na fotografiji u Photoshopu?

05.07.2010, 10:26
Objektiv riblje oko je širokougaoni objektiv koji snima puno detalja i ispred vas i sa strane - često u prečniku od 180 stepeni. Dok ostali širokougaoni objektivi snimaju pravougaone fotografije, riblje oko snima slike koje su izobličene i koje su ispupčene na sredini a krive na ivicama.

Ako nemate objektiv riblje oko onda je dobra vest da u Photoshopu možete da krirate realističan efekat ribljeg oka. Evo šta je potrebno da uradite:

1. Otvorite sliku u Photoshopu i uveličajte platno. Da biste to uradili povucite ivice prozora koji sadrži sliku tako da vidite veliki sivi prostor oko slike i kliknite na alatku Crop.
2. Prevucite preko cele slike da biste je selektovali i otpustite taster miša. Sada ručice pravougaonika za opsecanje povucite ka napolje da biste povećali područje oko cele slike. Kada završite dvostruko kliknite da biste dodali dodatno područje slici.
3. Izaberite Filter > Distort > Spherize. Otvoriće se okvir za dijalog Spherize. Podesite Mode na Normal i podesite Size na 100 procenata i kliknite na OK. Slika će se izobličiti tako što će se ispupčiti na sredini što daje efekat sličan ribljem oku.
4. Kliknite na alatku Crop, prevucite preko područja slike koje želite da zadržite i dvostruko kliknite da biste je opsekli.
5. Ako je potrebno, klonirajte područja neba ili drugih elemenata da biste ispunili ceo okvir fotografije.
6. Alternativno, za kružni rezultat, prevucite kružnu selekciju preko slike, izaberite Select > Inverse i izaberite Edit > Crop to Selection.

Sada ćete dobiti fotografiju koja izgleda kao da je snimljena objektivom riblje oko.
Postavio clan: Uputstvo_84
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.