uputstva
registracija rs domena

Kako da nađem dobru zemlju za saksije?

23.04.2011, 14:33
Ako imate dosta biljaka, presađivanje u veće saksije znači i prilično opterećenje za kućni budžet. Da li je dovoljno da se rukovodimo cenom kad biramo zemlju za presađivanje? Da li se i kako zemlja može poboljšati i da li se može koristiti stara zemlja?

U proleće se pitaju baštovani koji imaju kolekciju saksijskih biljaka: koju zemlju da uzmem za moje balkonske i saksijske biljke? Pošto su najčešće potrebne veće količine zemlje, što opterećuje kućni budžet, sama cena često određuje izbor zemlje. Tako presađivanje nekih biljaka ostavljate za sledeću godinu.
Zašto je u proleće potrebna nova zemlja?

U saksijama se zemlja brzo isposti. Humus i rastresiti sastojci vremenom se razlažu, tako da zemlja gubi na kvalitetu. Osim toga iščezavaju hranljive materije. Tokom protekle sezone biljka je samo delimično iskoristila hranljive supstance iz zemlje, jer su kišnica i voda za zalivanje sprale hranljive materije. U zemlji koja je previše đubrena nataložile su se soli koje su štetne za koren. Ponekad je zemlja u saksiji toliko isprepletena korenom, da ne može da upije hranljive materije i vodu. U svakom slučaju pomažu veća saksija i sveža zemlja, kojom se može popuniti slobodan prostor.
Šta su karakteristike dobre zemlje?

Visokokvalitetna zemlja (vidi gore) godinama ima stabilnu strukturu. Ona sadrži dugoročno đubrivo sa glavnim sastojcima azotom (N), fosforom (P) i kalijumom (K) u određenoj proporciji, a najčešće je ona NPK = 7-8-6. U većini slučajeva specijalna zemlja je kvalitetna. Udeo komposta održava nivo hranljivih materija. Po pravilu su na pakovanju navedeni svi sastojci.
Da li je baštenska zemlja dobra za saksije?

Baštenska zemlja je najčešće teška i glinovita i sadrži seme korova. Možete sami da pomešate razne vrste zemlje i da napravite rastresito zemljište.
Može li se jeftina zemlja poboljšati?

Ukoliko je struktura suviše fina, dodajte perlit (od vulkanskih stena) ili piljevinu drveta. Jeftinu zemlju uvek poboljšajte dugoročnim đubrivom. Pošto se njene hranljive materije postepeno oslobađaju, nema opasnosti od preteranog đubrenja. Izmešajte kompost i dodajte na litar vode oko tri grama sode bikarbone. Azot koji se nalazi u njemu biće biljkama na raspolaganju oko šest nedelja. Takođe se dešava da usled nedostatka azota listovi biljke poprime svetlozelenu boju. Baštenska zemlja se može poboljšati i onda primeniti na balkonu i terasi. Savet: posle tri meseca trebalo bi snabdeti biljke dugoročnim đubrivom preko vode za zalivanje.
Mogu li ponovo da koristim staru zemlju?

Dobra zemlja za cveće od prethodne godine još uvek je dovoljno rastresita da se može upotrebiti za ne mnogo zahtevne biljke i naredne sezone – ili za rane, prolećne cvetnice. Pomešati svežu zemlju za cveće u srazmeri 1 : 1 i naknadno đubriti. Ukoliko vam na raspolaganju stoji i prezreli kompost osvežite njime zemlju za cveće – kako je objašnjeno u tački 4. Jeftinu zemlju najbolje je da obogatite kompostom: u velikom buretu ili na hrpi komposta naizmenično ređati slojeve pokošene trave ili nekog drugog biljnog materijala.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.