https://satpolpp.makassarkota.go.id/data/slot-gacor/https://satpolpp.makassarkota.go.id/data/slot-demo/https://disbud.makassarkota.go.id/slot-dana/https://dprd.makassar.go.id/download/slot-dana/https://disbud.makassarkota.go.id/slot-garansi/https://disbud.makassarkota.go.id/slot-hoki/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot-garansi/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot4d/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot-thailand-gacor/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot-qris/terongmas
Kako da instaliram i da brisem aplikacije? - Uputstvo za android
uputstva
zaštita voća

Kako da instaliram i da brisem aplikacije?

30.04.2011, 16:06
Android je jedna od najbrže rastućih mobilnih platformi današnjice. Iz dana u dan, broj aplikacija za ovu platformu se povećava, a sa time se povećava i naša želja da ih isprobamo. Dobro, da ne preterujemo, sa preko 100 000 aplikacija koliko ih trenutno ima na Android Marketu, teško da možemo baš svaku da isprobamo.

Kako instalirati aplikacije na Android

Na Android uređajima koje kupujemo instalirano je samo nekoliko osnovnih i najpopularnijih aplikacija bez kojih bi uređaj po raspakivanju bio relativno neupotrebljiv. Za veoma kratko vreme se svako od nas upoznao sa svojim Androidom i normalno, javlja se potreba za još po nekom aplikacijom. Svaki novi Android korisnik prvo sebi postavi pitanje: “Odakle sad da krenem ?!”. Ukoliko ste se prepoznali, u nastavku ovog teksta ćemo Vam objasniti kako da obogatite svoj telefon novim aplikacijama.
Kako stvari funkcionišu?

Android aplikacije se isporučuju u obliku APK arhive (Android Package). Većina aplikacija se nalazi na Android Marketu, Google-ovom internet servisu za isporuku i kupovinu aplikacija koji je dostupan sa svakog Android uređaja. S obzirom da trenutno na tržištu postoji veliki izbor različitih uređaja, u pogledu dimenzija, hardware-a, a i verzije operativnih sistema, na marketu se nalaze i aplikacije koje su specifične po svojim zahtevima. Mnoge od njih ne mogu biti instalirane na telefone slabijeg hardware-a, manjih dimenzija ekrana ili sa starijom verzijom operativnog sistema. Sa Google Android Marketa aplikacije se instaliraju direktno na Vaš telefon, ali postoje i alternativni izvori sa kojih možete sami download-ovati aplikacije u obliku APK fajla, pa samim tim postoji i više načina za instalaciju Android aplikacija:

koristeći Market aplikaciju koja je instalirana na Vašem telefonu
ručno pokretanje instalacije APK fajla sa SD kartice telefona
instalacija APK fajla direktno sa PC-a koristeći Android SDK

Android Market

Da biste instalirali aplikaciju sa Android Marketa potrebno je da imate ostvarenu internet konekciju (Wi-Fi ili GPRS) i pratite sledeće korake:

Pokrenite Market aplikaciju iz menija sa aplikacijama.
Možete odabrati jednu od sledećih opcija: Apps, Games, My Apps (My Downloads), ili Search, u zavisnosti od toga šta želite. Nakon ovoga dobićete listu aplikacija ili igrica iz koje možete odabrati neku.
Možete takođe tražiti i neku specifičnu aplikaciju i pritom ćete dobiti listu aplikacija sa opisom i ocenom.
Odaberite aplikaciju koja vam se dopada i dobićete više detalja o njoj, kao što su broj download-ova i lista komentara sa ocenama.
Da biste je instalirali samo pritisnite Install dugme na dnu ekrana (ili u gornjem desnom uglu na novijoj verziji Marketa)
Na sledećem ekranu dobićete više informacija o aplikaciji, kao što su resursi telefona kojima će aplikacija pristupati.
Da biste završili sa instalaciom samo pritisnite dugme Finish (ili OK u gornjem desnom uglu na novijoj verziji Marketa)

Ručna instalacija sa SD kartice

Ukoliko posedujete APK aplikacije koju želite da instalirate neophodno je da koristeći Market aplikaciju prvo instalirate App Installer (by FunTrigger).
Potrebno da omogućite instalaciju aplikacija koje ne dolaze sa Android Market-a. To možete uraditi štikliranjem stavke Settings > Applications > Unknown Sources.
USB kablom spojite telefon sa računarom i na telefonu odaberite opciju “Disk drive”. Nakon ovog koraka SD kartica će biti vidljiva na vašem računaru kao odvojena memorijska jedinica.

Kopirajte APK fajl na SD karticu.
Pokrenite App Installer iz menija sa aplikacijama.
Koristeći App Installer pronađite APK fajl koji ste prethodno smestili na SD karticu.
Odaberite je i pritisnite dugme Install na dnu ekrana.

Instalacija koristeći Android SDK

Kao prvo, neophodno je da na Vaš računar instalirate Android SDK i Android USB drajvere. Android USB drajvere je potrebno da instalirate da biste bili u mogućnosti da povežete SDK i telefon preko USB-a. Drajvere možete skinuti sa sledeće lokacije (http://dl.google.com/android/android_usb_windows.zip).

Da biste mogli da instalirate aplikacije sa izvora koji nisu Android Market, omogućite ovu opciju kroz Settings > Applications > Unknown Sources. Takođe idite u Settings > SD Card and Phone Storage i onemogućite Use for USB Storage. Kasnije možete vratiti ovu opciju na prethodno stanje.

Prikačite telefon USB kablom i pokrenite Command Prompt (ili Linux Shell) i ukucajte

adb install putanja/fajl.apk

gde je putanja puna putanja do APK fajla i fajl naziv APK fajla koji želite da instalirate. Aplikacija je ovom komandom instalirana.
Brisanje aplikacija

Ukoliko ne koristite neku od aplikacija, ili Vam samo zauzima neophodnu memoriju, možete je ukloniti na sledeći način:

Otvorite meni sa aplikacijama.
Odaberite Settings i idite na stavku Applications.
Dalje, kliknite na Manage.
Prikazaće Vam se lista aplikacija koje imate instalirane na telefonu.
Odaberite aplikaciju koju želite da obrišete. Pojaviće se ekran sa više infornacija i mogućih operacija sa aplikacijom.
Pre brisanja aplikacije preporučujemo da obrišete keš aplikacije kao i podatke koje ista smešta na sd karticu. Ovo možete uraditi pritiskom na dugmiće Clear Cache i Clear Data.
Na kraju, pritisnite dugme Uninstall i aplikacija će biti trajno uklonjena sa Vašeg telefona.

Naravno postoje i drugi načini na koje možete ukloniti aplikaciju sa telefona. Možete korititi prethodno pomenuti App Installer, ili Apex Uninstaller, kao i mnoge druge aplikacije ove namene.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.