uputstva
zaštita voća

Kako koristiti funkciju za generisanje teksta?

21.02.2012, 15:44
Funkcijom za generisanje teksta možemo olakšati sebi kreiranje šablona sa stilovima koji će zatim biti korišćen za novi dokument.

Kada radite na izradi dugačkih i složenijih dokumenata, kao što su npr. diplomski ili specijalistički radovi, preporučujemo da skicirate osnovu olovkom na papiru. Ovaj svojevrsni šablon treba da poseduje sve ono što ce posedovati i budući dokument, a to su zaglavlje i podnožje, logotipi, razne sličice i generalno skicirani stilovi za pasuse. Ono što želimo da istaknemo ovim prilogom je, kako postići i isplanirati na pravi način upotrebu grafike na stranicama.

Kod smeštanja slika, grafike ili drugih objekata na stranicu jako je bitno kako će se tekst „omotavati” oko slike, odnosno kako će biti raspoređen. Ovo je malo teže simulirati na papiru, ali na svu sreću Word poseduje funkciju kojom možemo da simuliramo raspoređivanje teksta oko objekata. Radi se o funkciju RAND() koja će nam pomoći u brzom generisanju sadržaja, teksta kako bi stekli uvid kako će tekst biti raspoređen oko objekta.

Korišćenje ove funkcije ide sledećim koracima:

• Postavite tačku umetanja (kursor) na poziciju od koje želite da startuje generisanje teksta.
• Upišite tekst: Rand( ), pa zatim pritisnite taster Enter.
• Ukoliko izostavite parametre funkcije, tj. ostavite prazne zagrade, Word ce automatski generisati i ispisati tri pasusa, od koji svaki sadrži po tri iste rečenice. Rečenice su vam sigurno poznate, ukoliko ste na svom sistemu ikad pregledali instalirane fontove: The quick brown fox jumps over the lazy dog.
• Ukoliko imate više grafičkih objekata na stranici, a želeli bi da svuda oko njih rasporedite tekst, možete upotrebiti veći broj pasusa i rečenica navođenjem parametara funkcije. Funkciju Rand( ) ćete tada pisati na sledeći način: Rand (4,2)
• Ovako napisanom funkciom nalažete Word-u da generiše četiri (4) pasusa, sa po dve (2) rečenice.
• Nakon zadavanja ove funkcije možete steći pravi uvid u budući izgled vaših dokumenata.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.