uputstva
registracija rs domena

Kako trajno izbrisati podatke sa diska?

21.02.2012, 15:46
Danas živimo u svetu u kome su informacije i njihova sigurnost od neprocenjive važnosti i gotovo sve informacije se čuvaju na raznoraznim elektronskim uređajima, pa je svaka situacija kada neovlašćena osoba pristupa povjerljivim podacima vrlo kritična.

Kao što većina korisnika sigurno zna, kada se neka datoteka obriše sa diska uobičajenom metodom – naredbom Delete onda se ta datoteka može vratiti u prvobitno (ili upotrebljivo) stanje pomoću raznih programa.

Zašto je to tako? Naime, Windowsi (a i drugi operativni sistemi) koriste tabelu (eng. Master File Table ili skraćeno MFT) na disku u kojoj je zapisano gde se fizički nalazi datoteka na disku.

Dakle, prilikom brisanja datoteke briše se samo podatak u ovoj tabeli gde je zapisano u kom sektoru diska se nalazi datoteka, ali ne briše se i sama datoteka. Da se malo stručnije izrazimo, sektori gde se nalazi „obrisana“ datoteka se označavaju kao slobodni i spremni za prepisivanje novim sadržajem. Drugim rečima, obrisana datoteka ostaje na disku sve dok je ne „pregazimo” novim sadržajem i kao takva se može vratiti u prvobitno stanje.

Znači ako želimo trajno da izbrišemo podatke sa diska moramo to učiniti pomoću programa koji prilikom brisanja datoteke briše podatke iz tabele i istovremeno pišu po sektorima na disku gde se fizički nalazi datoteka koju želimo da trajno obrišemo.

Spomenimo samo neke programe: Bcwipe, Secure Eraser, R-Wipe & Clean i još mnogi koji vam garantuju da se obrisana datoteka više ni na koji način ne može povratiti odnosno pročitati.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.