uputstva
registracija rs domena

5 razloga zašto je Linux bolji od Windowsa

11.05.2010, 10:09
Kao jedno od vječnih pitanja među IT stručnjacima i svima ostalima koji imaju interes prema ovom području, nameće se ono oko kojeg su se oduvjek lomila koplja i vodile duge raspreve na forumima. Koji je operativni sustav bolji, Windows ili Linux? Odgovor na ovo pitanje nije nimalo jednostavan, jer svaki OS je u određenom zadatku bolji od onog drugog. U ovoj seriji članaka pokušat ću se osvrnuti na kvalitete koje svaki operativni sustav ima, tj. ono u čemu je bolji od svog najvećeg protivnika. Prvi članak posvećen je Linuxu, pa da vidimo u čemu je Linux bolji od Windowsa i zašto.

Linux je besplatan

Za razliku od Windowsa, Linux je (u većini slučajeva) besplatan operativni sustav kojeg možete besplatno koristiti bez ikakvih pravnih posljedica ili ‘hakiranja’. Ovo je mnogima teško shvatiti, zašto bi netko svoj proizvod samo tako ponudio za besplatno korištenje? Razlog tome leži u činjenici da iza Windowsa stoji tvrtka koja od toga živi i normalno je očekivati da takav proizvod košta. S druge strane, na Linuxu radi mnogo dobrovoljaca iz cijelog svijeta koji za to odvajaju svoje slobodno vrijeme i vjeruju da software treba biti besplatan i dostupan svima. O ovome bi se moglo još raspravljati, no o tome više nekom drugom prilikom. No, činjenica da je Linux besplatan za sve je definitivno plus.

Linux je otporan na viruse

Savršeno, zar ne? Ne morate više brinuti imate li najnoviji antivirusni program i da li je web stranica kojom surfate sigurna. Linux je otporan na veliku većinu poznatih virusa što je po meni jedna od glavnih prednosti. No, zbog čega je to tako? Naime, većina današnjih virusa napravljena je kako bi naštetili Windows operativnim sustavima. Razlog tome je vrlo jednostavan, Windows je još uvjek najzastupljeniji operativni sustav i koristi ga najviše ljudi. Samim time, šteta će biti mnogo veća, a mogućnost širenja virusa brža i efikasnija. Linux je pak otporan na sve te napasti, što ga čini mnogo sigurnijim i pouzdanijim za korištenje. Nema antivirusa, čišćenja sustava i česte reinstalacije zbog nekog trojanca. Savršeno, zar ne?

Linux vam daje više slobode

Ovo je također razlog zbog kojeg se netko može odlučiti za korištenje upravo Linuxa. Naime, većina Linux distribucija omogućava vam mnogo veće slobode u korištenju i uređenju sustava ‘po svom’. Ovo je vrlo važno naprednijim korisnicima koji mogu sustav u potpunosti prilagoditi sebi i svojim potrebama, od samog izgleda pa do načina reagiranja na određene upite. Također, većina distribucija je otvorenog koda pa ih možete u potpunosti izmjeniti i prilagoditi vlastitim željama.

Bolji vizualni efekti koji ostavljaju bez daha

Ako ste mislili da je Linux ‘ona crna podloga sa zelenim slovima’, grdno ste se prevarili. Linux ima najbolje grafičke efekte koje ste ikad vidjeli na računalima. Ono što može Windows 7 je ništa u usporedbi sa mogućnostima koje imate na Linuxu. Prednost je i u mogućnosti prilagodbe, pa od mnogo njih, koristite samo one efekte koji vam trebaju. Za one koji ne vjeruju, evo kako sve to izgleda. A sve ovo što ćete vidjeti, je samo dio mogućnosti koje imate u Linuxu.

Veća mogućnost izbora

Za razliku od Windowsa gdje birate između nekoliko verzija sa minimalnom razlikom, Linux ima na stotine distribucija od kojih je svaka prilagođena određenom zadatku ili ideji. Kod Linuxa imate veću mogućnost izbora, ovisno o vašim potrebama i željama. A ako niste zadovoljni, u svakom trenutku možete sustav potpuno prilagoditi sebi ili izabrati neku drugu distribuciju. Pa tako možete birati Linux s obzirom na vaše računalo (za mobitele, za netbook računala, za prijenosna računala, za stolna računala ili za servere) ili s obzirom na vaše potrebe (za rad sa multimedijalnim sadržajima, za rad većinom na internetu ili pak neku od klasičnih verzija).

U svakom slučaju, jedno je sigurno. Linux je operativni sustav koji korisniku omogućuje najviše sloboda, bilo da se radi o prosječnim korisnicima ili naprednim korisnicima. Mnogi će se složiti da je Linux najuzbudljiviji operativni sustav sa jakom zajednicom korisnika koja će riješiti sve moguće probleme. Također, vi isto tako možete utjecati na razvoj Linuxa, za razliku od Windowsa, gdje morate koristiti ono što ste kupili (ili kako god da ste nabavili svoju kopiju). I ako niste znali, više od 70% interneta radi na Linux serverima, a to valjda nešto znači.
Postavio clan: Uputstvo_84
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.