uputstva
registracija rs domena

Kako djubriti bastansko cvece?

04.04.2012, 10:49
Najvažnija pravila za ispravno đubrenje bašte nalaze se u specijalnom izdanju GARDENA biltena o đubrenju. Sada bismo samo želeli da to ponovimo:

U baštama sa žbunjem đubrenje uglavnom zavisi od količine lišća i cveća koje se oformi od biljaka. Đubrim povremeno samo žbunje na stenovitom zemljištu sa malo rožnog brašna ili sa kompostom (ne više od litre po kvadratnom metru). Bujnom žbunju u lejama može da se doda 50 grama kombinovanog đubriva po kvadratnom metru u proleće (oko marta/aprila). Ili možete da dodate oko 3 litra komposta po kvadratnom metru. Manjem žbunju je dovoljno 30 grama ili 1.5 litra. Sredinom juna možete još jednom da nanesete malo manju količinu.

Slična pravila se odnose na cvetne leje sa jednogodišnjim i dvogodišnjim letnjim cvećem. Međutim, kako ove biljke treba da oforme dosta cvetova i lišća u samo nekoliko nedelja, očigledno je da morate da obratite pažnju na đubrenje. Pored đubrenja takvih biljaka sa 50 grama kombinovanog đubriva (đubrivo za biljke koje cvetaju) po kvadratnom metru prilikom sađenja, dodajte ga i drugi put krajem juna (40 grama ili 1.5 do 2 litre komposta) i treći put početkom avgusta (40 grama ili 1.5 do 2 litre komposta). Đubrenje je najbolje obaviti za vreme vlažnih i oblačnih dana. Takođe se može se izvršiti u vreme zalivanja biljaka. Ne zaboravite da odmah potom izgrabuljate đubrivo, čak i ako koristite kompost.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.