uputstva
zaštita voća

Kako pripremiti tlo za zivu ogradu?

11.04.2012, 11:21
Priprema zemlje sastoji se od kopanja jarka određene veličine. Dubina je uvijek ista, 50 - 60 cm, pod uvjetom da je zemlja kvalitetna. Ako je tlo iznimno siromašno, plitko i neprikladno za sadnju žive ograde, treba kopati nešto dublje i dno ispuniti kvalitetnim humusom, zrelim stajnjakom ili kompostom.
Najbolje je jarak iskopati ujesen, a sadnju obaviti čim okopni snijeg. Mraz će usitniti zemlju, pa će sadnja biti lakša i uspješnija, a i zemlja će se bolje slegnuti nakon sadnje. Kod kopanja, zemlja se ostavlja uz jarak. Neposredno prije sadnje na dno se stavlja sloj stajnjaka debljine 5 - 10 cm, zatim polovica iskopane zemlje, pa tek tada sadnica. Pogrješno je gnojivo staviti na sam korijenov sustav. Gnojivo se može staviti tek nakon što se zatrpa zemljom. Stajnjak, znači, dolazi ispod ili iznad korijena, a nikako na samo korijenje. Temeljno je pravilo sadnje - posaditi sadnice znatno prije kretanja vegetacije. što prije - to bolje. Ne treba čekati prve tople proljetne dane, već se to može obaviti između studenoga i ožujka. U tom je razdoblju svaki dan bez snijega i smrzavice povoljan za sadnju živice. To je razdoblje kad biljke miruju, i kad najbolje podnose presađivanje. Osim toga, zemlja će se bolje slegnuti nakon snijega ili laganih jesenskih kiša.
Za crnogoricu i druge zimzelene vrste vrijedi pravilo da se sadnice nakon sadnje moraju učvrstiti. Kako zimzelena sadnica ima priličnu zelenu masu a korijenov sustav još nije "srasao" s tlom, vjetar je brzo rasklima i nakrivi tako da ograda ubrzo postaje "pijana". Zato svaku sadnicu treba učvrstiti kolčićem ili na krajevima ograde postaviti čvrste stupove, a između njih rastegnuti čeličnu žicu. Žica se postavlja na 2/3 visine sadnica. Nakon toga svaka se sadnica lagano priveže uz žicu.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.