uputstva
registracija rs domena

Kako da posejete luk?

16.04.2012, 10:42
Idealna veličina lučica je oko 2 cm promjera - rezultirat će dobrim urodom velikih ljutika. Veće lučice urodit će većim brojem manjih lukovica. Sadite od kasne zime ili ranog proljeća, čim su uvjeti tla povoljni. Luk kozjak se može saditi i od kasne jeseni i rane zime, za raniji urod. Ako su vremenski uvjeti nepovoljni, lučice se mogu posaditi u velike lonce i presaditi kada se uvjeti poboljšaju.
Lučice sadite na udaljenost od 23 cm, u redove udaljene 30 - 38 cm. Bolje je napraviti male rupe nego gurati lučice u zemlju (zbijenost, koju uzrokuje guranje, pogotovo u tvrdim tlima, može biti prepreka mladom korijenju). Ostavite vrhove lučica malo iznad površine tla. Druga mogućnost je da lučice sadite u rupe duboke 1 cm, udaljene 18 cm, te da ih prekrijete zemljom.
F1 hibridi koji se uzgajaju iz sjemena stvaraju jednu lukovicu a ne nekoliko. Od početka do sredine proljeća, čim uvjeti tla dopuste, posijte sjeme rijetko, na dubinu od 1 cm, u široke jame, te prorjeđujte dok oko svake biljke ne bude 2,5 - 5 cm. Ako su biljke udaljenije, veća je vjerojatnost da će se oblikovati skupina lukovica.
Premale ljutike mogu se uzgajati zbog listova, ali nekoliko listova možete skinuti i s onih dobre veličine. Od jeseni do proljeća sadite pod staklom za raniji urod. Sijte u plitice ili lonce s kompostom za nepovoljna vremena, a na otvoreno kada se uvjeti poprave. Lukovice bi trebale biti na udaljenosti od 2,5 cm.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.