https://disbud.makassarkota.go.id/slot-garansi/https://disbud.makassarkota.go.id/slot-hoki/https://simandesk.kejaksaan.go.id/-/slot-thailand/index.phphttps://jdih.narotama.ac.id/-/slot-garansi/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot4d/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot-thailand-gacor/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot-qris/terongmas
Kako se vrsi rezidba kivija? - Uputstvo za baštovanstvo
uputstva
zaštita voća

Kako se vrsi rezidba kivija?

21.04.2012, 12:31
Orezivanje i rezidba kivija nije potrebna prve tri godine.
Kako je kivi biljka penjačica, potrebno joj je prije ili odmah nakon sadnje postaviti armaturu od stupova i žice kao što to činimo kod podizanja vinograda.Ovu voćku najčešće uzgajamo kao dvokraki kordonac na dvije žice ili kao pergolu. Razmak sadnje pri tom treba iznositi oko 6 metara , a između svake biljke postavlja se jedan stup od drva, betona ili metala na koje se pričvrste pocinčane žice promjera 3,5 mm . Stupovi na kraju redova moraju biti jači i dobro usidreni da se armatura ne sruši.

Sadnice se obično već prve godine nakon sadnje saviju i vežu uz prvu žicu. Tada tijekom ljeta na savijenom mjestu potjeraju nove mladice od kojih se jedna veže na suprotnu stranu od one savijene, druga se pušta da slobodno raste do druge žice ili do 'krova' pergole na koji će se na isti način formirati ponovo dva kraka.

Mlade biljke u prve tri godine uzgoja treba što manje rezati. Njima se odstranjuju samo suvišne mladice koje remete uzgojni oblik. Odrasle voćke međutim, neophodno je jače orezivati. Naime, kivi je potrebno stalno pomlađivati i svake joj godine zimi odrezati oko trećinu izboja koji su prethodne sezone rodili. Ostale grane treba prorijediti i potkratiti. Pritom valja znati da je zimska rezidba samo dio potrebnog zahvata u 'uređivanju' stabla kivija. Kako njene mladice brzo rastu, dobar dio rezidbe obavlja se i ljeti kako bi se zadržala ravnoteža između porasta i rodnosti.

Kako kivi ima plitak korijen, ljetna obrada tla mora biti sasvim plitka, a kad biljke dostignu tri godine starosti prostor između redova može se ostaviti zatravljen, a travu kositi redovno i nastirati ispod stabala u redovima kako oko njih ne bi rasla trava
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.