uputstva
registracija rs domena

Koji su lekoviti delovi belog sleza?

25.04.2012, 09:00
Koren (radix) - koren se vadi u jesen. Posle vađenja koren se dobro opere,odstrane se truli delovi, zatim se ljušti i seče u sitne komade (5-8 mm). Suši se u sušnicama na 45 C i kao takav se stavlja u promet. Koren je bele boje slabog balzamičnog mirisa, sladunjavog i sluzavog ukusa. Pod prstima je droga tvrda vlaknastog preloma. Koren u sebi ima 35% skroba i 35% sluzi u sebi. Droga se koristi kao sredstvo za oblaganje, kao antitusik, za spoljne masaže.

List (folium) - za spravljanje droge koriste se celi potpuno razvijeni listovi. List se suši u sušarama na 40 C, zatim se secka i kao takav se stavlja u promet. List je svetlo zelene boje, bez mirisa, sluzavog i nagorkog ukusa. Pod prstima je kadifast. Koristi se kao mucilatinozum.

Cvet (flos) - cvetovi su beli do bledoružičasti, slabog mirisa, sluzavog ukusa. Pod prstima su meki. Pripremaju se i koriste kao i prethodne dve droge.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.