Lako je dobro namjestiti i privlačno urediti prostorije normalne veličine i pravilnoga tlocrta. No, mnogo je stanova i kuća koji imaju najgore moguće mane - nis - Uputstvo za ciscenje
uputstva
zaštita voća

Lako je dobro namjestiti i privlačno urediti prostorije normalne veličine i pravilnoga tlocrta. No, mnogo je stanova i kuća koji imaju najgore moguće mane - nis

02.05.2012, 11:56
Lako je dobro namjestiti i privlačno urediti prostorije normalne veličine i pravilnoga tlocrta. No, mnogo je stanova i kuća koji imaju najgore moguće mane - niske stropove i preuske prostorije. Dimenzije im se ne mogu promijeniti, ali boje pomažu u prikrivanju.

Imate li dojam da vas strop pritišće, obojite ga svijetlo. Najbolji je izbor - ista boja na zidovima i stropu, ali na strop ide njena najsvjetlija nijansa.

Dakle, ako su zidovi zeleni, strop treba biti obojen u blijedo zelenu. Možete ga jednostavno obojiti i u bijelo. Dojmu visine pomoći će i mali rub na zidovima, kad se boja stropa spušta nekoliko centimetara na zidove. Pravilo je jednostavno: što je prostorija niža, taj rub mora biti uži. U niskim prostorima rub može biti tri do četiri centimetra.
Korisno je i da pod u niskim prostorima bude svijetao. Poigrati se možete i rasvjetom, primjerice samostojećim lampama čija je svjetlost usmjerena prema stropu. Dobra je i klasična, središnja rasvjeta, ali nikako luster, nego plafonijera koja ravnomjerno raspršuje svjetlo. Ako je strop u dnevnom boravku nizak, izaberite nizak namještaj, primjerice, niski stol uz kauč i niski TV regal.

Noćna mora za namještanje i bojenje su i uske, a dugačke prostorije. Uglavnom su one arhitektonska ili građevinska pogreška jer se u njima namještaj teško može rasporediti da ne smeta ili da ne ometa normalan prolaz.

Prvi je savjet - pokušajte se riješiti takve prostorije tako da srušite zidove i stvorite moderan, otvoreni prostor. Zid koji ga je sužavao uvijek možete zamijeniti staklenom pregradom ili nekakvim zastorom. Ako rušenje nije moguće, preostaju trikovi.

Namještaj smjestite na kraće zidove, ako je to moguće, i birajte što pliće komade. Ako vam je kauč uz duži zid, stolić nemojte staviti ispred njega, nego bočno, uz rukohvat. Pronađite namještaj koji se može sklopiti.
Tamno približava

Duži zidovi, oni koji idu uzduž uske i dugačke prostorije, neka su svjetlije boje od onih kraćih, na dnu takve prostorije. Tamnija boja užeg zida, vizualno će ga približiti. Parkete bi trebalo postaviti dijagonalno, pod 45 stupnjeva, ostaviti ih u prirodnoj boji ili ih obojiti svijetlo. Rasvjetu postavite visoko na bočne zidove, najbolje u nizu, a kraće zidove zasjenite.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.