uputstva
registracija rs domena

Kako se priprema marmelada od jabuke i grozdja?

15.09.2012, 09:00

Potrebno:


  • 1 kg jabuka
  • 1 kg bobica od crnog grožđa
  • 1 kg bobica od bijelog grožđa
  • 2,5 kg šećera

Priprema:


  • Jabuke operemo i očistimo od koštica, gožđe dobro operemo i sve zajedno stavimo u lonac za kuhanje.
  • Kuhamo tako dugo dok ne postane mekano.
  • Kad smo dobili dovoljno mekano voće pasiramo ga.
  • Stavimo ga ponovo na jaku vatru i dodamo šećer uz miješanje.
  • Kuhamo na jakoj vatri uz povremeno miješanje tako dugo dok postane dovoljno gusta.
  • Marmelada je dovoljno kuhana onda kada u komadima otpada s kuhače ili provjerimo tako što izvadimo malo marmelade na tanjurić i ako je dobila tanku kožicu dok se ohladi marmelada je kuhana.
  • Marmeladu ulijevamo u sterilizirane i vruće staklenke i hermetički zatvaramo poklopcima.
  • Ako zatvaramo celofanom ostavimo da se marmelada ohladi i na površini napravi tanka kožica.
  • Čuvamo na suhom i mračnom mjestu.
  • Na površinu marmelade se može staviti komadić papira koji je bio umočen u rum ili se na marmeladu posipa malo kristal-šećera tako će moći duže stajati.
  • Ako se slučajno mamelada počne kvariti, površinu dobro očistimo a sadržaj ponovo prokuhamo s malo šećera.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.