Kako se priprema Slatko od drenjina? - Uputstvo za zimnicu
uputstva
zaštita voća

Kako se priprema Slatko od drenjina?

03.11.2012, 11:23
Potrebno je:

1 kg drenjina
1,5 kg šećera
3 čaše vode

Priprema

Drenjine su lepo voće i po izgledu i po ukusu, ali se ređe nalazi na našim pijacama.

Slatko od njih se kuva bez ikakvih dodataka, jer drenjine, poput višanja i kupina, imaju svoju kiselinu, svoj specifični miris i ukus dovoljan za dobro slatko. Kao što vidite, u ovo slatko izuzetno se stavlja pri kuvanju sirupa nešto više vode nego pri kuvanju ostalih vrsta slatka, jer drenjine nemaju mnogo vode u svom plodu.

Odaberite zrele, čvrste drenjine, operite ih i očistite, pa pažljivo, na otvor kod peteljke, izvadite koštice. U šerpu za kuvanje slatka stavite šećer, nalijte određenom količinom vode i skuvajte sirup kao za svako drugo slatko. Sada spustite oceđene drenjine u sirup i kuvajte dalje.

Slatko ćete skloniti sa štednjaka nešto malo ranije nego ostale vrste slatka, pažljivo openiti i pokriti mokrim, čistim platnom.

Ostavite da stoji oko 12 časova pa sipajte u čiste, suve teglice.

Svaku teglicu povežite celofanom i ostavite tamo gde ima promaje i gde čuvate i ostale vrste slatka.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.