Kako lepiti tapete? - Uputstvo za krecenje - farbanje - gletovanje
uputstva
zaštita voća

Kako lepiti tapete?

20.02.2013, 11:52
Potreban alat:


Četka, visak, skalpel, lenjir

Potreban materijal: Tapete, lepak za tapete

Vaša preporuka :


lepljenje tapeta

Pošto ste odlučili koji dezen i tip tapete želite da kupite, skupili alat iz Vaše „uradi sam“ radionice, morate znati i koliko tapeta Vam je potrebno kako bi prekrili Vašu prostoriju. To ćete približno izračunati na sledeći način.
Br = (D • n)/d
Br – broj svitaka tapeta koji moraju kupiti
D – Dužina jedne staze, dobija se tako što se izmeri visina prostorije i doda još 5-10 cm
n – broj staza, nalazi se tako što se izmeri obim prostorije i taj broj podeli sa širinom svitka tapete
d – Dužina svitka, proizvođač je naveo kolika je dužina tapete u svitku.
Sva merenja vršite kao da nema vrata i prozora pošto morate da imate malo više tapeta zbog ukrajanja, uklapanja dezena i sl. E, kada ste i to rešili lepljenje tapeta može da počne.

Sledeća stvar, jedna od važnijih, ukoliko ste rešeni da kvalitetno uradite posao onda je priprema podloge primarna stvar. Ukoliko su postojale tapete u toj prostoriji, predlažem da se one skinu. Moguće je lepiti na postojeće tapete (najviše tri sloja) ali rizikujete da se one kasnije odlepe od zida i upropaste ceo vaš trud.

Svi ekseri i šrafovi se moraju izvaditi iz zidova i ukoliko ne nameravate da ih vraćate na isto mesto obavezno sanirajte rupe od tiplova. Pored toga sve pukotine na zidovima je potrebno napuniti gipsom.

Šmirgl papirom izbrusite manje neravnine zidova a ukoliko postoje veće gletovanjem ih izravnajte.

Ukoliko je zid bio farban bojom na bazi disperzije ili poludisperzije morate da proverite njegovu postojanost. To ćete uraditi pomoću malog testa. Uzmite parče lepljive trake (selotejp) i zalepite na zid, a potom ga odlepite. Ukoliko se ne skida farba, slobodno preko toga lepite tapete, u suprotnom neophodno je oguliti farbu sa zida. Ukoliko skidate staru farbu obavezno je dubinsko grundiranje. To važi i za zidove od gipsanih ploča. Ukoliko na zidu nije bilo nikakve boje tretirajte ga sa osnovnim premazom inače ćete kasnije jako teško odlepiti tapete.

Sledeći korak u pripremi je da skinete sve prekidače i utičnice koje se nalaze na zidovima.

A rupe od dozni napunite zgužvanim papirom.

Kada ste sve navedene radnje završili razrediće te lepak za tapete 10 puta više nego što je predviđeno uputstvom i sa tim premazati zidove kako bi se oni dodatno impregnirali. Pre početka lepljenja sačekati da se ovaj sloj osuši. Kako je zid suv, nećete morati dugo da čekate.

Sada je trenutak da spremite lepak po uputstvu proizvođača i dok čekate da on nabubri polako počnite sa pripremama za samo lepljenje tapeta.


Sa lepljenjem tapeta se kreće iz ćoška koji je najbliži izvoru svetlosti (prozor) i lepi sa tako da se udaljava od svetlosti. Na taj način mesta spajanja pojedinih komada biće manje uočljiva. Od toga ćoška odmerite širinu tapete i na tom mestu ćete povući vertikalu. Iako postoje različite naprave za pomenuti posao (libele, laseri), od velike pomoći će biti i obični visak. Povlačenje vertikale i lepljenje prve staze tapete je izuzetno važno. Pogrešite li ovde i ukrivite je, sledeću naslanjate na nju, opet ukrivo i nije teško pretpostaviti kako će na kraju izgledati taj prizor. Dakle savet je obratiti pažnju na prvu stazu a dalje opušteno.

Sledeće što treba da uradite je da isečete određen broj traka dužine koja odgovara visine prostorije + 5-10 cm. Trake obavezno secite pod pravim uglom. Može da se seče i makazama ali je mnogo brže skalpelom. Ukoliko to radite skalpelom obavezno postavite neki tvrđi karton ili nešto slično ispod, kako ne bi oštetili pod.

Kada ste to uradili postavite dve trake jednu pored druge a zatim treću po sredini kao na slici. Takav način rada omogućuje da lepak nanosite preko samih ivica a da pri tome ne ulepite pod. Sledeća traka na koju ćete naneti lepak je jedna od ove dve ispod i tako redom.

Za samo nanošenje lepka nema nekog specijalnog pravila važno je da cela površina na kraju bude premazana lepkom. Profesionalci za premazivanje tapeta lepkom koriste specijalne tapetarske stolove. Ali ukoliko ne nameravate da prekrivate velike površine poslužiće i pod na način kako je objašnjeno. Naravno, ako Vas bole leđa ili vas prosto mrzi da se saginjete svaki put kada nanosite lepak na tapet, iskoristite sobna vrata i postavite ih na stol. Tako će rad biti mnogo prijatnije.

Kada ste ravnomerno tapet premazali lepkom presavite jedan kraj tako da prekriva trećinu dužine a drugi dve trećine dužine kao na slici. Ovako „upakovanu“ tapetu ostaviti 3-5min pre nego što pristupite lepljenju. Vreme trajanja omekšavanja zavisi od vrste materijala od koga je napravljena tapeta. Za papirne trema manje za sve ostale više vremena. Vremenom ćete razviti „osećaj“ pa ćete prosto znati kada su tapete spremne za postavljanje. Pored toga, trudite se da omekšavanje tapeta traje podjednako dugo za sve komade. Vremenom ćete takođe uvideti koliko tapeta možete da zalepite za vreme koje je potrebno za omekšavanje jedne. Upravo toliko ćete traka namazati lepkom u cugu što omogućava kontinuitet u lepljenju tapeta. Dok jedne lepite sledeće se omekšavaju i tako redom.

Kada je tapeta dovoljno omekšala uzmite kraj koji je presavijen na jednu trećinu, razmotajte ga i prislonite ispod plafona, bočna ivica mora da bude poravnata sa vertikalom koju ste ranije ocrtali. Neko tu vertikalu označi tako što zabode igle u zid a onda tapetu samo prisloni uz njih. Neko samo označi tačke vertikale (naš slučaj) pa opet poravna sa njima... odaberite ono što mislite da je najbolje za Vas.

Nakon što se gornji deo tapete zalepi neophodno je istisnuti vazduh. To se radi određenom četkom ali može da posluži i peškir, sunđer ili nešto slično tako što ćete prelaziti preko tapete od gornjeg središnjeg dela prema dole i ukoso prema rubovima tapete. Kada ste sav vazduh istisli razmotajte donji deo trake i ponovite proces. Nekada može da se desi na nekom mestu ostane zarobljen „balončić“ vazduha. U tom slučaju ga probušite iglom i oslobodite vazduh. Ova mala rupa se kasnije neće videti.

Druga ivica tapete bi trebalo da dosegne ćošak sobe. Ovde opet, neko preporučuje da tapeta ne završava u samom ćošku već da se prebaci 2 cm na drugi zid. Ukoliko dva zida nisu pod pravim uglom (što obično i nisu) na drugom zidu nećete imati vertikalnu ivicu ili još gore u ćošku će se tapeta zgužvati. Profesionalci znaju kako da se izbore sa ovim, ljudima koji majstorijama bave iz hobija po sistemu „sam svoj majstor“ preporučujem da tapetu završavaju u ćošku. Ukoliko neki deo tapete (zbog krivine zida) pređe na drugi zid, poravnajte ga skalpelom.

Višak tapete blizu poda poravnajte skalpelom po liniji lajsne. Mogli ste prethodno skinuti lajsne pa ih sada vratiti preko tapete ali... nema potrebe. Sledeću traku lepite na identičan način samo što sada ivicu poravnavate sa ivicom već zalepljene trake i tako redom. Neko lepi tapete tako što ih malo preklapa ali, složićete se, da je mnogo lepše da one čine jednu ravnu površinu nego da su vidljivi spojevi. Kada dođete do kraja zida, ocrtajte vertikalu na sledećem i sve ispočetka dok ne zalepite tapete na sve zidove.

Već sada lupkanjem pronađite dozne koje ste prelepili i da isečete tapetu na tom mestu.


I izvadite papir koji ste tamo nagurali.

Ostaje, na kraju, samo da vratite utičnice i prekidače na svoje mesto i to bi bilo to. Na tržištu mogu da se nađu trake koje služe da se zalepe na spoju plafona i zidova kako bi dobili ravnu liniju, ali ukoliko ste ravno zalepili sve trake, nije obavezno. I još nešto, lepljenje tapeta je mnogo lakše ukoliko se radi udvoje, ako ništa.. interesantnije je.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.