Kako izabrati kuhinju? - Uputstvo za kucu i bastu
uputstva
zaštita voća

Kako izabrati kuhinju?

21.02.2013, 11:14
Kuhinja je posle dnevne sobe, mesto gde se uglavnom provodi najviše vremena i zato je važno da prilikom uređivanja ove prostorije obratite pažnju na svaki detalj. Pravilno uređena kuhinja poštedeće vas dodatnog posla i nerviranja.

Ako uživate u kuvanju onda će vam bavljenje kuhinjom predstavljati zadovoljstvo a ako ste samo ljubitelj mirisa koji dopiru iz kuhinje verovatno će vam biti svejedno kako ona izgleda, važno je samo da šporet i frižider rade. Ali, bez obzira da li se zadržavate u kuhinji dva sata ili dva minuta, izuzetno je važno da ona bude mesto koje će odisati čistoćom, skladom i funkcionalnošću. Važno je da vam u kuhinji ne bude monotono, zbog toga bi trebalo pažljivo odabrati sve od boje zidova preko kuhinjskih elemenata do sudova. Takođe ako vam to mogućnosti dozvoljavaju, pustite dosta dnevnog svetla u ovaj deo vašeg doma. Neće vam trebati puno novca za sređivanje, većinu stvari možete uraditi i sami, uz malo dobre volje i uz pomoć mašte. Pogledajte naše predloge i savete pa posle toga pravac u kuhinju na preuređenje!
Savjeti za odabir kuhinje

Koliki god da vam je kuhinjski prostor ispoštujte pravilo da svi kuhinjski elementi koji stoje na podu, moraju biti razmaknuti od vaših nogu sedam santimetara da ih ne biste udarali vrhovima papuča ili cipela i tako ih oštetili. Visina sudopere neka bude osamdesetsedam santimetara jer to je neka normalna mera i male su šanse da od nepravilnog držanja tela zaradite Spondilozu. Kada je reč o dubini donjeg dela sudopere, poželjno je napraviti da bude šezdeset santimetara. Najvažnije je da zaštitite kuhinjske elemente jedne od drugih i da ih ’’separatišete’’ od zida tako što ćete postaviti između njih lajsnu koja će onemogućiti slivanje tečnosti za sudove, vode, supe i ostale hrane. Ako voda zalazi gde ne treba istruliće vam sudopera a miris vlage će kuhinju pretvotiti u mesto od koga ćete bežati. Ukoliko hrana zapada iza kuhinjskih elemenata eto vam mrava i bubašvaba u poseti i dodatnog troška za dezinsekciju. O mirisu trule hrane da ne govorimo. Ako volite ormariće na zidovima onda poslušajte naš savet i neka ne bude njihova dubina veća od tridesetdva santimetra.

Kako odabrati boju kuhinje

Idealne boje za kuhinju su one koje su u skladu sa ostalim prostorijama u vašem domu. Ukoliko vaša kuhinja gleda na dnevni boravak čiji zidovi su žute boje neka kuhinja onda bude zelena ili ako je osnova u dnevnom boravku bela u kombinaciji sa crvenom onda za kuhinju takođe možete uzeti belu osnovu ali u kombinaciji sa žutom. Boje kuhinjskih elemenata neka ne budu u velikom kontrastu sa zidom da bi se izbegao ’’vašarski ambijent.’’ Ako je zid beo onda možete nabaviti crveni frižider ali onda neka i viseći delovi i sudopera sa sve šporetom budu crveni. Ako ste ofarbali kuhinju u crveno onda frižider i ostali kuhinjski ’’stanari’’ mogu biti beli. Nikako nemojte unositi u kuhinju ljubičasti šporet u kombinaciji sa crvenim frižiderom i plavom sudoperom. To prolazi samo u prodavnicama bele tehnike i nameštaja.

Ako je vaš san kuhinja u kojoj se samo spremaju jela i odlažu sudovi onda nećete imati puno muke oko sređivanja a ako silno želite da u kuhinji i napravite i trpezariju onda imamo za vas rešenje. Šta mislite da napravite mali šank u centralnom delu? Osim što ćete na njemu jesti i spremati hranu, razvlačiti kore i mesiti hleb, isto tako možete odložiti i neke kuhinjske rekvizite. A čak možete i napraviti šank koji u donjem delu ima prostor gde ćete ostaviti tanjire i šerpe. Ako vam je kuhinja mala kao ostava onda nabavite ’’portabl’’ sto koji možete nositi sa sobom, sklapati i rasklapati po potrebi. Eto vam i trpezarije na rasklapanje.
Odaberite prave dijelove za vašu kuhinju

Kada govorimo o gornjim i donjiim delovima kuhinje, dajte mašti na volju i neke od njih istaknite a neke uvucite. Tako ćete dobiti zanimljiv i neobičan izgled prostora.Frižider ako ikako možete, odmaknite od šporeta! Toplota koju proizvodi šporet može izazvati oštećenja. Radna ploča na sudoperi ne bi trebalo da bude manja od devedeset santimetara a prostor izmedju kuhinjskih elemenata ne manji od 125cm da se ne biste sudarali ili zaglavili sa vašim ’’asistentom’’ prilikom pripremanja hrane. Medjutim ako ste vitki nećete imati taj problem.Iznad zidnih ormarića postavite svetiljke, mi predlažemo reflektore manjih dimenzija, imate ih u svakoj radnji sa rasvetom u različitim oblicima. Ako imate prozore na kuhinji onda odaberite zavese u zavisnosti od toga da li ste ljubitelj klasičnog ili modernog ’’futurističkog’’ stila. Ako ste za klasiku onda su čipkane zavese svetlih boja pravo rešenje a ako ste ’’moderni’’ onda kupite venecijanere u bojama. I ne zaboravite da ih redovno čistite jer se na njima sakuplja dosta prašine. Šoljice i tanjire ne kačite po zidovima jer to nije ni lepo ni higijenski. Kada vam neko dođe u goste, možete zaboraviti da operete šoljicu sa zida koja je na sebe navukla tonu prašine i onako mehanički ćete je uzeti i u nju sipati kafu. Posle toga će vas prijatelji zvati na kafu isključivo u kafić.

Neka vam radna površina u kuhinji bude blizu vrata da biste odmah kada uđete mogli da odložite prepune kese. Postarajte se da na njoj ne budu računi za struju, računi iz prodavnice, knjige sa receptima i gomila nepotrebnog krša. Za to postoje fioke.Održavajte radnu površinu čistom. Tiganje možete okačiti iznad šporeta kao i šerpe, da bi vam bili pri ruci kada spremate jelo.Pazite samo da ne bude tik uz ringlu jer isparavanje vremenom uništi posuđe. Šporet nemojte mnogo odaljavati od sudopere jer će vam hrana i začini padati na pod kada se budete svakog časa šetali levo –desno. Trpezariju od kuhinje možete odvojiti zavesom ili paravanom a nisu loš izbor ni klizna vrata.

Ako nemate ’’pametan šporet’’ sa rernom kojoj je moguće odrediti koliko će nešto da peče onda na zid kuhinje stavite sat. Nemojte iznad šporeta posebno ako je plastični jer istopiće se kao na Dalijevim slikama. Ne zaboravite ni aspirator koji uklanja neprijatne mirise. Kanti za đubre nije mesto u kuhinji mada se često može videti baš tu. Jeste da je zgodno bacati otpatke odmah prilikom pripremanja hrane ali ’’miris kontejnera’’ ipak nije za kuću. Ako nemate terasu onda nije loše da kantu držite u kupatilu. Ako ne morate ne stavljajte tepih na pod kuhinje, teško ćete ga održavati čistim pored toliko posla oko pripremanja ručkova. Bolje rešenje je laminat ili jednostavno pločice sa kojih se lako skidau fleke. Prljave krpe ne kačite po zidovima, osim što se usmrde za kratko vreme daju kuhinji aljkav izgled. Najvažnije je da vašu kuhinju uredite prema ambijentu koji vam najviše odgovara, ako je to šumski onda neka dominiraju drveni kuhinjski elementi, ako je morski, odaberite plavu boju, ako ste u ’’sajber’’ filmu onda neka bude uređena poput svemirskog broda. Danas je teško naći gotovu kuhinju koja bi odgovarala svim navedenim kriterijumima, stoga je bolje se odlučiti za neku od mnogih firmi koje proizvode kuhinje po mjeri.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.