Kako radi termostat? - Uputstvo za kucu i bastu
uputstva
zaštita voća

Kako radi termostat?

28.02.2013, 11:43
Znate li da termostat automatski regulira temperaturu? To je vrlo koristan instrument i upotrebljava se u raznim napravama o kojima ovisi naša udobnost.

Tako termostat kontrolira zagrijavanje kuća i industrijskih uređaja. On, jednako tako, regulira temperaturu u tehničkim aparatima, kao što su električni pokrivač, električno glačalo, "tosteri" za pečenje kruha, pećnice za proizvodnju vafla i keksa, strojevi za sušenje rublja, peći i bojleri. U sustavu klima-uređaja ("air condition") termostati signaliziraju povećanje topline, pa se kroz rashladne uređaje automatski povećava ubacivanje hladnog zraka.

Termostat postoji i u automobilu radi sprečavanja pregrijavanja motora u radu.
Kako termostat radi? Kao i termometar, i termostat "osjeća" promjene temperature. Ali, dok termometar samo pokazuje kolika je temperatura, termostat stavlja u pogon neku drugu napravu koja služi za održavanje željene temperature.

Ona je, razumije se, prethodno odabrana i čitav uređaj na kojem postoji termostat automatski održava tu temperaturu.
Tako, na primjer, da bi peć za centralno grijanje u kući održavala željenu temperaturu u prostorijama, brojčanik termostata se postavi na tu temperaturu. Čim temperatura zraka postane niža, termostat to odmah "osjeti" i pošalje električni signal u peć, pa peć počinje iznova grijati.

Kad se temperatura u prostorijama digne do željene visine, termostat automatski šalje peći drugi električni signal, da prestane raditi. I tako termostat neprestance uključuje i isključuje peć da bi se održavala željena temperatura.

Umjesto žive u termometru, u termostat ima se obično upotrebljavaju vrpce od posebno izrađenih legura kovina. Takve vrpce se uvijek savijaju u istoj mjeri ovisno o temperaturi. Savijanje metalnih vrpci izaziva prekid, odnosno uspostavljanje električnog kontakta ili spoja, a električna struja što protječe kroz strujni krug pokreće odgovarajući prekidač, odnosno obavlja predviđenu funkciju
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.