Kako i koje materijale upotrijebiti za zatvaranje rupa u drvetu? - Uputstvo za kucu i bastu
uputstva
registracija rs domena

Kako i koje materijale upotrijebiti za zatvaranje rupa u drvetu?

04.03.2013, 11:38
Kad ispunjavate pukotine i rupe, važno je upotrijebiti pravu masu za ispunjavanje ili kitanje. Slijedi nekoliko glavnih vrsta s kojima se možete susresti.

CELULOZNE MASE ZA ISPUNJAVANJE

Prodaju se u obliku praška i potrebno ih je pomiješati s vodom, no ima i gotovih masa u kanticama ili tubama. Upotrijebite ih za ispunjavanje rupa u zidovima i stropovima gdje će popravljeno mjesto biti prekriveno nekom vrstom ukrasnog premaza. Većina ih je namijenjena samo za unutrašnju uporabu.

PUNILO ZA DRVO

Tradicionalna masa za ispunjavanje koja izvrsno prianja na podlogu. Kad se stvrdne, možete ga brusiti i oblikovati. Postoje vrste za vanjsku i unutrašnju uporabu.

PLASTIČNO DRVO

To je materijal posebnog sastava koji nalikuje drvetu kad se osuši. Može se nabaviti u nekoliko nijansi drveta. Plastično drvo (također tekuće drvo ili drveni kit) upotrijebite za popravljanje oštećenog namještaja. Sastavni dio mu je vezivno sredstvo, na primjer nitrolak, pa ima jak miris, stoga radite u dobro prozračenome prostoru. Kad se stvrdne, možete ga oblikovati i brusiti kao drvo, a isto tako dobro prima močilo ili bajc.

MASA ZA ISPUNJAVANJE NA BAZI EPOKSI SMOLE

Ovaj materijal, koji možete nabaviti u boji drveta, ima vrlo jaka vezivna svojstva, a kad se stvrdne, vrlo je čvrst. Kako bi prianjanje bilo što bolje, drvenu površinu koju popravljate najprije premažite tekućinom za učvršćivanje, kako bi sva mekana vlakna očvrsnula. Zamiješajte samo onoliko mase koliko možete upotrijebiti u roku od nekoliko minuta. Brzo se stvrdnjava uslijed kemijske reakcije koju nije moguće zaustaviti. Punilo i učvršćivač trebate pomiješati zajedno prema uputama proizvođača.

Slične mase za ispunjavanje mogu se nabaviti u sivoj boji, što je pogodno za popravljanje svih tvrdih materijala, uključujući i metal. Postoje takve tvrde i poluelastične mase za ispunjavanje. Ondje gdje postoji mogućnost laganog pomicanja površine, na primjer, na karoseriji automobila, upotrijebite elastičnu masu za ispunjavanje.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.