Kako ukrasiti interijer sobnim biljem? - Uputstvo za kucu i bastu
uputstva
zaštita voća

Kako ukrasiti interijer sobnim biljem?

29.03.2013, 10:56
Danas, uz malo mašte i kreativnosti sami ukrasite svoj interijer kako u uredskim prostorima, tako i u svom domu. Pa evo i par korisnih savjeta:

1. Kod uređenja unutrašnjeg prostora poželjno je uskladiti boju vaze ili ukrasne posude s bojom namještaja ili bojom podnih podloga. Isto tako, oblik i veličinu posude odaberite prema veličini prostora, stola, komode i sl., Posuda bi trebala biti dominantna ali ne preupadljiva i djelovati toplo i decentno. Na fotografijama su prilozi sadnje u staklo, keramiku, rustikalne posude i posude nepravilnih i modernih oblika.

2. Pri odabiru bilja za sadnju u staklene posude biramo jednu do dvije biljke kako bi zadržali eleganciju staklene posude i cvijeća. Za dublje staklene posude kao dekorativni detalj možemo koristiti ukrasne kamenčiće ili pijesak te staviti tanak sloj mahovine kako se kamenčići nebi pomiješali sa zemljom prilikom zalijevanja. Potom stavimo zemlju i posadimo biljke koje smo odabrali. U keramičke posude možemo saditi 3-4 biljke zajedno čime dobijemo mali vrtić. Pri tome treba voditi računa da biljke koje sadimo zajedno imaju bar približno iste zahtjeve zalijevanja.

3. U rustikalnu posudu posadite vrtnu biljku naziva Sanseveria koja ne zahtjeva mnogo zalijevanja, pa uz nju treba posaditi biljka sa sličnim zahtjevima na svijetlo i vodu.
U bijeloj posudi, biljka Nolina postaje omiljena biljka za sadnju kao soliter budući da ne traži puno brige oko održavanja.

Trenutno, najomiljenija biljka za sadnju je orhideja (phalenopsis). Veoma je atraktivna zbog bogatih cvjetnih grana čija cvatnja može trajati i nekoliko mjeseci uz dobro održavanje. Zbog lijepih pastelnih boja uklapa se u svaki ambijent, te svojom ljepotom pridonosi raskoši vašeg doma i ističe vašu osobnost.

4. Zbog raznovrsnosti biljnih vrsta gotovo je nemoguće izdvojiti karakteristike pojedinih vrsta pa vam savjetujemo da glede lakšeg odabira posjetite vrtne centre, gdje će vam stručni djelatnici pomoći u odabiru i pružiti potrebne savjete o načinu održavanja vašeg bilja.

U vrtnom centru imate mogućnost na jednom mjestu odabrati posude, zemlju i bilje čime vam se bitno olakšava kupnja. Odabirete sami svoje ukrasno bilje, ispoljite svoju kreativnost i obogatite sebe i svoj životni prostor.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.