Kako se popravlja branik na kolima? - Uputstvo za automobile
uputstva
registracija rs domena

Kako se popravlja branik na kolima?

08.04.2013, 10:50
Skidanje branika

Korak koji je kod novijih vozila izuzetno zahtevan i podrazumeva da budete naoružani različitim alatkama (toreks ključevi, imbus ključevi, dugački šravcigeri – zvezdasti i ravni, nabodni ključevi itd.), jer u zavisnosti od tipa vozila razlicito je i skidanje branika.

Najbolje je krenuti od šrafova koji su najlakše dostupni, a zatim jednostavnim povlašenjem branika ka sebi i u stranu videti gde isti pruža otpor. Tu treba potražiti sledeću vezu koju je potrebno osloboditi. Često postoji skrivenih šrafova ispod ukrasnih maski, kopči, a često je potrebno čak skinuti i farove sa vozila, pa čak i hladnjak kako bi se branik potpuno oslobodio i bio dostupan za popravku…

Krpljenje branika

Kako je ovo samo dodatak na već postojeci tekst o krpljenju branika na vašem automobilu, dodaću samo neke veoma važne informacije.

Lepljenje oštećenog dela branika vrši se isključivo istom plastikom od koje je sačinjen i Vaš branik. Kako ćete saznati o kojoj vrsti materijala je reč?Na unutrašnjoj strani branika ćete pronaći pored brojne oznake (najčešće broj od 8 cifara) i slovnu oznaku (najčešće 3 slova) koji ujedno i predstavlja oznaku materijala koji Vam je potreban za saniranje oštećenog branika. Sada je dovoljno samo da odete do prvog otpada polovnih delova za automobile i u hrpi izlomljenih branika pronađete i oznaku materijala koji odgovara vašem braniku. Često ćete ga dobiti za džabe jer su takvi delovi beskorisni za dalju prodaju i dovoljno je samo da odnesete krš sa placa. Od takvog branika (najlakše je brusilicom) odsecajte trake ili druge oblike koji su Vam neophodni za saniranje pukotine na vasem braniku.
Za krpljenje branika ne koriste se nikakvi lepkovi, i ko Vam to kaže, samo Vas jednostavno priprema na kasniju što bolju naplatu svog uloženog rada na popravci vašeg branika. Najčešće su Vam dovoljna samo dva alata, a to su: Lemilica i Duvalica (Jednostavan uređaj, sličan fenu za kosu, takođe iz sebe izduvava topao vazduh i sa mnogo manjim otvorom kroz koji taj vazduh izlazi, oko 5 mm, različitih snaga i opsega temperatura). Kedan dobar ovakav uredjaj može da košta od 150-600 evra pa i više.
Isečenu traku postavljate na oštećeno mesto Vašeg branika i istovremeno zagrejate duvalicom do potpunog spajanja branika i “zakrpe”. Ostalo je da lemilicom lepo oblikujete takozvani “var” na plastici. Lemilica mora biti sa ravnim vrhom širine 5-10 mm.
Prilikom vraćanja branika na svoje mesto (naravno obrnutim postupkom od onog kakvim ste ga skinuli) vodite računa da zazori budu jednaki na svim stranama (rastojanje od branika do maske, branika do blatobrana i sl.) kako bi Vaš trud i vizuelno izgledao lepo.
Pozdrav svim budućim majstorima i nadam se da sam Vam bar delo olakšao rad na ovu temu.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.