Kako popraviti centralnu bravu? - Uputstvo za automobile
uputstva
registracija rs domena

Kako popraviti centralnu bravu?

09.04.2013, 10:50
Kada je u pitanju centralna brava, znajte da je u principu ona ista kao i svaka druga brava sa nekim manjim razlikama, ali princip rada je skoro isti.

Naime centralna brava kao dodatak ima mali elektro motor koji ima mogućnost da se pokrene putem daljinskog upravljača i na taj način otključa ili otvori vrata. Centralna brava se može i ugrađivati, potrebno je da se kupe potrebne prave, elektro motori, jos par delova i ona se može ugraditi u bilo koje vozilo.

Takođe ono što je danas veoma popularno je ugrađivanje takvog mehanizma na gepek vozila, pa tim putem dobijate mogućnost otvaranja gepeka, prostim pritiskom na dugme daljinskog upravljača.

Kada se radi o kvarovima na centralnoj bravi, postoje dva najčešća kvara koja se mogu desiti i to kvar na elektro motoru i kvar na samoj bravi.

• Kada se elektro motor pokvari, kada izgubi snagu ili oslabi , potrebno je da vam motor pogleda neki električar, ili da isti zamenite novim, pošto ti motorčići nisu skupi.
• Drugi kvar koji se veoma često dešava je taj da se u samoj bravi nešto pokvari, jedan od veoma čestih razloga da brava ne radi je skupljanje prašine u samom mehanizmu, tako nakupljena prašina vremenom počinje da smeta, da otežava rad mehanizma brave, da ga koči, i tada elektro motor nema dovoljno snage da povuče sajlu i otključa vrata.

U svakom slučaju kada se vaša brava pokvari, moj savet je da uzmete šrafciger i da skinete bravu, postupak skidanja je različiti od vozila do vozila, ali u principu nije teško, uglavnom je potrebno skinuti unutrašnju stranicu na vratima, naravno pre toga se skinu rukohvati, ručke za prozor i sve ostalo na vratima, zatim sranica cela, i na tada dobijate pristup bravi. Kada razmontirate bravu kao i motor, rasklopite je i probajte da je očistite koliko god možete, da izvučete prašinu iz nje kako bi ste olakšali rad mehanizma.

Ne bi bilo loše da testirate i motor da proverite da li radi, ili ako ne umete sami, odnesite ga kod električara da ga testira. Ako je on u redu, kao što sam rekao očistite bravu i pokušajte onda, u većem broju slučajeva ovo će rešiti vaš problem sa centralnom bravom. Ovo su najčešći kvarovi kod centralne brave, znači motor ili prašina u bravi. Ukoliko nije ništa od ovoga, obratite se za pomoć nekom mehaničaru ili limaru, ali u svakom slučaju ne može da bude ništa komplikovano.

Od stvari će vam trebati: šrafciger
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.