https://satpolpp.makassarkota.go.id/data/slot-gacor/https://satpolpp.makassarkota.go.id/data/slot-demo/https://disbud.makassarkota.go.id/slot-dana/https://dprd.makassar.go.id/download/slot-dana/https://disbud.makassarkota.go.id/slot-garansi/https://disbud.makassarkota.go.id/slot-hoki/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot-garansi/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot4d/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot-thailand-gacor/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot-qris/terongmas
Kako zameniti gumu? - Uputstvo za automobile
uputstva
registracija rs domena

Kako zameniti gumu?

11.04.2013, 11:09
Većina vozača je imala iskustva sa zamenom gume na vozilu, ovo je nešto što će pre ili kasnije svakoga zadesiti, i ni na koji način to ne možete sprečiti, bez obzira kakav auto vozite i koliko su vam dobre gume.
Većina nas zna kako zameniti gumu na vozilu, mada ima i onih koji kada im guma pukne ili ispusti na sred puta, jedino što rade je stoje i čekaju u nadi da će im neko pomoći. U ovu grupu uglavnom spadaju devojke, žene i mlađi vozači, koji nikada nisu imali ovakvog iskustva. Za njih ćemo ovde napisati šta je sve potrebno od alata i kako zameniti gumu, kada vam pukne na sred puta.

Prvo što treba da znate je šta vam je potrebno za zamenu gume, a sve što vam je potrebno, uglavnom je zakonski obavezno da posedujete u svom vozilu.
Prvo i osnovno obavezno je da imate rezervnu gumu, zatim ručnu dizalicu i ključ za točkove, i to je sve što vam je potrebno.
Prilikom zamene gume, obezbedite auto, sklonite ga sa puta koliko god je to moguće, pomerite ga u stranu i obezbedite ga, tako što ćete povući ručnu i ostaviti auto u brzini.

1) Kada ste obezbedili auto, prvo što je potrebno je da uzmete ključ za točkove, i da olabavite šrafove na točku gde se nalazi guma koja je ispustila. Ovo će možda biti malo teže ukoliko su dobro zategnuti, ali potrudite se malo, većina vozača stavi ključ na šraf, a zatim nogom pritiska ključ, kako bi olabavili šravofe.

2) Kada olabavite sve šrafove na točku, uzmite dizalicu, postavite je ispod svog auta, naravno sa strane gde se nalazi bušna guma, i lagano podignite auto. Auto podižite dok se točak potpuno ne odvoji od zemlje, ali i još malo više od toga, kako bi imali prostora da stavite novu gumu.

3) Kada ste auto podigli dovoljno, uzmite ključ i odvrnite šrafove do kraja, i poskidajte ih sve. Nakon toga kada su šrafovi poskidani, povucite cep točak ka sebi, ili ga razdrmajte malo dok ga ne skinete sa osovine.

4) Kada ste skinuli točak, na njegovo mesto postavite rezervni točak koji imate, i zategnite ga šrafovima koje ste izvadili ranije. Šrafove zategnite rukom koliko je moguće, a nakon toga i ključem.

5) Kada ste zategli točak, auto možete spustiti sa dizalice. Nakon što auto spustite sa dizalice, obavezno ključem zategnite šrafove što jače.

Kada ste sve ovo uradili, konačno možete nastaviti put. Moj savet je da kada sve ovo završite potražite najbližeg vulkanizera, kako bi zakrpili bušnu gumu. Ovo je bitno pogotovo ako idete na duži put, jer ste u tom slučaju bez rezervne gume, pa ukoliko vam ispusti još neka guma, nećete biti u stanju da je zamenite i da nastavite svoj put.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.