uputstva
zaštita voća

Kako atestirati auto na plin?

11.04.2013, 11:12
Atestiranje plina je predviđeno zakonom republike Srbije i kaže da svako vozilo koje kao pogonsko gorivo koristi tečni naftni gas (TNG) ili popularnije rečeno kreće se na plin, mora imati atest za ugrađeni plinski uređaj.

Preciznije rečeno atest morati imati svako ko na svom vozilu izvrši neku promenu, bilo da je to dodavanje posebnih sedišta, ugrađivanje kuke za prikolicu, dodavanje plinskog uređaja ili slično, znači svaki deo na vozilu koji nije fabrički ugrađen mora imati atest, to znači da svaki takav deo moraju pregledati stručni organi i ustanoviti da je bezbedno ugrađen i da će omogućiti bezbedno upravljanje vozilom i izdati vam takvu potvrdu.

Ukoliko imate ugrađen plin na svom vozilu, a nemate atest, znajte da se kazne kreću od 5 do 20 hiljada dinara, čak postoji mogućnost i isključivanja takvog vozila iz saobraćaja. Izdavnje atesta sa svim dodatnim troškovima kao što je tehnički pregled, taxe i slično koštaće vas oko 5000 dinara, pa po svemu sudeći nije loše uraditi atest kako zbog kazni, ali prvenstveno zbog svoje bezbednosti kao i bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju.

Ukoliko se odlučite da atestirate svoj plinski uređaj, ovo su uslovi koje morate da ispunite, znači plinska boca koju ste ugradili kao i sam uređaj ne smeju biti stariji od 10 godina. Takodje morate imati sertifikat za bocu, kao i račun koji će vam izdati servis gde ste obavili ugradnju plina.

Procedura obavljanja atesta je sledeća, oterate svoj auto na tehnčki pregled, gde će oni konstatovati da je na vozilu ugradjen TNG uređaj i izdaće vam potrvrdu, sa tom potvrdom odlazite u SUP, gde će oni konstatovati isto, i dati vam uput za atest istog. Kada od SUP-a dobijete atest potrebno je da pogledate gde se u vašem mestu vrši atest plina, u većim gradovima to je uglavnom mašinski fakultet, a u manjom gradovima pogledajte po privatnim servisima ili još bolje raspitajte se u auto moto savezu Srbije, jer se atest uglavnom zakazuje za neki dan kada će na odredjeno mesto doći stručnjaci sa nekog od bližih fakulteta ili slično.

Kada odete na pregled, stručnjaci će pogledati vaš plinski uređaj , bocu, priključak i ostalo, i napraviti zapisnik, ukoliko je sve u redu, izdaće vam se potvrda o tome, ukoliko nešto nije u redu, mogu vas vratiti i u tom slučaju potrebno je da otklonite nedostatke na koje su vam skrenuli pažnju.

Sa izdatom potvrdom, idete ponovo na tehnički gde oni zabeleže da je atest odradjen i to je kraj svega, kasnije ostaje samo da ove promene na vašem vozilu upišete u saobraćajnu dozvolu.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.