Kako zaposliti radnika? - Uputstvo za ekonomiju
uputstva
registracija rs domena

Kako zaposliti radnika?

23.04.2013, 10:43
Ako vaša kompanija želi da zaposli nekoga, onda to više ne zavisi u tolikoj meri od njegove radne biografije. Poslodavci traže čitav paket; kandidata koji je uspešan u više različitih oblasti, odlično se snalazi u razgovorima za posao i može da pokaže da će kompanija imati koristi od njegovog prisustva te da će se brzo prilagoditi postojećoj dinamici poslovanja u kompaniji.

Napravite opis posla koji nudite
Sastavite listu neophodnih veština, radno iskustvo kao i lične osobine potrebne za dati posao. Ne oklevajte i budite dovoljno iscrpni kako bi broj kandidata mogao brzo da se suzi tokom procesa prijavljivanja za posao.
Sastavite oglas za posao
Kada sastavljate oglas za posao, uključite opis kompanije i čime se kompanija bavi. U oglasu takođe moraju da budu navedene i željene osobine, iskustvo i kvalifikacije kao i detaljan opis posla i zadataka koji će kvalifikovani kandidat obavljati.Da biste dobili ideju o tome kako da napišete dobar oglas za posao, pogledajte liste u lokalnim novinama ili na sajtovima za zapošljavanje, proverite formu oglasa te je promenite kako biste napravili onaj koji odgovara vašim potrebama.Obavezno navedite način na koji kandidati mogu da odgovore na oglas (putem e-maila, faksa, itd.) zajedno sa krajnjim rokom za prijavljivanje.
Postavite oglas
Postavite oglas za posao na mesta na kojima potencijalni kandidati mogu da ga vide. Postoji veliki broj besplatnih internet stranica preko kojih poslodavci mogu da nalaze potencijalne kandidate za određeni posao. Lokalne novine su takođe dobra opcija i generalno su povoljne za takav tip oglašavanja.
Sortirajte pristigle prijave
Zbog trenutne situacije na tržištu rada, mnogi će se javiti na vaš oglas za posao. Čim prijava pristigne, trebalo bi je pregledati, analizirati i staviti u jednu od sledeće tri kategorije:

1. Pozvati na razgovor za posao
2. Možda pozvati na razgovor za posao
3. Ne pozvati na razgovor
Kad se završi rok za prijavljivanje, pregledajte još jednom prijave koje ste stavili pod kategoriju “Možda pozvati na razgovor” i razvrstajte ih u druge dve kategorije. Kada se izabere grupa kandidata, pozovite ih i zakažite razgovor za posao.
Intervjuišite kandidate
Pripremite pitanja koja su sastavljena tako da odgovaraju kompaniji i zahtevima posla. Pobrinite se da tu uvek budu i situaciona pitanja kada će kandidati morati da pokažu kako bi se snašli u određenoj situaciji ili u vezi sa određenim zadatkom. Beležite odgovore kao i ponašanje tokom razgovora kako biste videli i odlučili da li su podobni za posao koji nudite.
Ako ne možete da zaposlite kandidata nakon prvog razgovora, možete da ih pozovete na drugi krug. Eliminišite kandidate koji nisu uspešno prošli na prvom razgovoru i onda proverite preporuke, poslovnu biografiju i obrazovanje onih koji su još “u igri”. Brz način za smanjenje broja kandidata jeste provera tačnosti informacija datih u rezimeu. Eliminišite i ove kandidate i počnite sa drugim krugom razgovora za posao.
Ponudite posao najboljem kandidatu
Kontaktirajte najboljeg kandidata i pošaljite mu formalnu ponudu za posao

Izvor: How to Hire an Employee
Saveti

Ako je potrebno, obavezno organizujte test veštine pre dugotrajnih razgovora za posao
Tražite kandidate koji pokazuju sposobnost učenja i adaptiranja
Budite obazrivi u pogledu kandidata koji su u kratkom vremenskom periodu promenili dosta poslova i koji su u svojoj karijeri imali dugačke pauze koje ni oni sami ne mogu objasniti.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.