uputstva
zaštita voća

Kako prodati stan?

26.04.2013, 10:48
Prodati stan nije nimalo naivno i jednostavno. Prodajom stana najčešće se rešavaju veoma važna životna pitanja, stiču se velika materijalna sredstava, pa je neophodno da se prodaja stana obavi na siguran i zakonit način. Ovde je reč o stanu, koji je uknjižen, bez tereta i bez zabeležbi. Za prodaju stana neophodno je angažovati advokata uz čiju stručnu pomoć ćete na pravilan i zakonit način obaviti ovaj pravni posao.

Kako prodati stan?

1) Reklama. Ukoliko želite da prodate stan najpre sa tom odlukom upoznajte svoje bliske prijatelje i poznanike, možda se neko od njih odluči za kupovinu. Prodaju stana oglasite u nekom od dnevnih ili nedeljnih novina koje oglašavaju prodaju nekretnina ili se obratite nekoj od ovlašćenih agencija za promet nekretnina. Pored toga, oglas da prodajete stan možete objaviti i na mnogobrojnim internet sajtovima na kojima se oglašavaju nekretnine. Raspitajte se i izaberite ovlašćenu agenciju koja ima dobru reputaciju. Uobičajeno je da agencije od kupca stana naplaćuju agencijsku proviziju u visini do 3% od cene stana.

2) Dokazi o vlasništvu. Pripremite sve validne dokaze o vlasništvu stana koji prodajete i odredite sve bitne uslove prodaje (cenu, rok isplate, datum stupanja u posed, i sve ostalo).

3) Kupoprodajni ugovor i kapara. Kada nađete kupca sa kojim ste dogovorili sve uslove prodaje stana, od kupca tražite kaparu u visini od 10% od prodajne cene stana (ovo je uobičajena visina kapare) i sa kupcem zaključite kupoprodajni ugovor u kome će biti sadržani svi elementi vašeg dogovora.
Kupoprodajni ugovor obavezno overite u sudu. Uobičajeno je da troškove overe snosi kupac.

4) Uplata. Nakon overe ugovora sa kupcem idete u banku radi uplate ugovorene cene na vaš tekući račun. Uplaćeni novac možete, ukoliko želite, podići sa računa banke istoga dana.
Kada vam kupac u celosti isplati kupoprodajnu cenu stana sa kupcem idete u stan i uvodite ga u posed tako što mu predajete ključeve stana koji ste prodali.

Napomene:

- Budite veoma obazrivi ako za prodaju stana angažujete agenciju za nekretnine. Pre svega zbog toga što se prodajom stanova bavi odredjeni broj agencija koje nigde nisu registrovane, pa se dakle ovim poslom bave potpuno neovlašćeno i nezakonito. Pored toga i neke registrovane agencije nemaju odgovarajući stručni kadar, pa se može desiti da se ovaj pravni posao ne obavi na valjan i zakonit način. Zato se prethodno dobro raspitajte i izaberite agenciju koja je zakonito registrovana i ovlašćena za ovu vrstu poslova i posebno onu koja na tržištu nekretnina ima dobru reputaciju.

- Novac dobijen od prodaje stana nikako ne držite u stanu, već ga obavezno odnesite u banku, u sef ili na štednju, jer je to najbezbednije.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.