uputstva
registracija rs domena

Kako prodati akcije?

24.04.2013, 08:35
Ako želite prodati akcije, potreban vam je broker. Broker je posrednik u trgovini akcijama i na berzi nastupa kao zastupnik svojih klijenata odnosno vlasnika akcija.
Za svoje usluge naplaćuju proviziju koja najčešće iznosi određeni procenat od obavljenog promet.

Evo nekih smernica koji će vam pomoći da uspešno prodate svoje akcije:

1) Potrebno je da kontaktirate brokersko – dilersko društvo i da sa njima zaključite ugovor o Posredovanju. Samo broker ima pravo da prodaje na berzi. Vi, kao fizičko lice, nemate pravo kupiti akcije.

2) Potrebno je da otvorite namenski račun u banci koja je član Centralnog registra, kako bi nakon obavljene trgovine, novac kupca mogao da se prebaci na vaš racun.

3) Potrebno je da date nalog svom brokeru da vam proda akcije pri čemu vi određujete donji iznos ispod kojeg nećete prodavati akcije i rok na koji važi nalog za prodaju.

Napomene:

- Nemojte prodavati akcije na nagovor ili sugestiju drugih ljudi, već sami procenite njihovu pravu vrednost. Akcije ne morate da prodate za novac već vam berza pruža i mogućnost zamene za neke druge akcije.

- Pre prodaje akcija, dobro razmislite i proučite trenutnu poziciju firme čije akcije posedujete. Možda ovog meseca zbog lošijeg poslovanja ili većih troškova, vaše akcije mnogo manje vrede, nego što će vredeti u narednom periodu.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.