uputstva
registracija rs domena

Kako iznajmiti lokal?

26.04.2013, 10:47
Želite iznajmiti lokal ili poslovni prostor? Pre nego što to uradite, ima dosta stvari o kojima morate voditi računa. Danas je sve više lažnih agencija koje “izdaju” nepostojeće lokale, ili jedan lokal izdaju na 5 vlasnika. Budite vrlo oprezni kada se upustite u traženje.
U ovom tekstu ću vam dati savete kako da iznajmite lokal a da pri tom bude siguran i proveren.

Krenimo redom:

1) Analiza budžeta, delatnosti i lokacije. Za iznajmljivanje lokala je jako bitno sa koliko novca raspolažete, jer ćete u zavisnosti od toga moći da iznajmite prostor na boljoj ili goroj lokaciji. Takođe, zavisno od delatnosti ćete odrediti kolike kvadrature vam je potreban lokal. Izvršite detaljnu analizu svih lokalicija koje bi mogle doći u uži izbor. Proverite njihovu veličinu, opremu i cenu. Imajte na umu da će lokacije bliže centru ili u samom centru grada skoro uvek biti skuplje od onih na periferiji, istih karakteristika. Odlučite prema svojim mogućnosti i potrebama šta vam tačno treba.

2) Angažovanje advokata. Pre bilo kakve konačne odluke morate imati advokata koji će detaljno proveriti legalnost tog objekta i utvrditi ko je pravi vlasnik i jel sve regularno.

3) Ako lokal iznajmljujete direktno od vlasnika, prethodno dobro proverite da li je osoba koja izdaje taj prostor stvarni vlasnik istog i tek nakon detaljne provere uz pomoć vašeg advokata, možete dogovoriti uslove iznajmljivanja sa vlasnikom.

4) Ako lokal iznajmljujete preko neke agencije, budite vrlo oprezni, jer se u danšnje vreme često dešava slučaj da agencije za iznajmljivanje nekretnina nisu registrovane, a ujedno naravno nepouzdane i nezakonite. Posebno budite oprezani i nikako ne sklapajte ugovor sa onim agencijama koje ti unapred traže određenu sumu novca, na ime “ učlanjenja“, jer je to zakonom zabranjeno.

5) Izaberite proverenu agenciju i sa njom dogovorite uslove za njihovo angažovanje i zaključite Ugovor o posredovanju. Imajte na umu da takve agencije naplaćuju svoju proviziju koja se obično kreće u visini od 50% do 100% od jednomesečnog zakupa, kao i da ovu proviziju plaćate tek kada zaključite Ugovor o zakupu.

6) Ugovor o zakupu lokala. Kada proverite sve detalje sa vašim advokatom i dogovorite sve se vlasnikom, ostaje vam još samo da sklopite Ugovor o zakupu lokala, koji je najčešće overava u sudu.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.