Kako odabrati fitnes centar - Uputstvo za sportove
uputstva
zaštita voća

Kako odabrati fitnes centar

26.05.2015, 22:34

Obratite pažnju na izgled recepcije

1.Prijemni pult (recepcija) odgovoran je za prvi utisak o fitnes centru, koji je često presudan za odabir kluba. Recepcija mora da bude uočljiva, trebalo bi da ostavlja dobar vizuelni utisak, a pre svega, neouphodno je da bude uredna. Ukoliko je na prijemnom pultu nered, možete samo da zamislite kako je u klubu. Najvažnija „stavka“ je osoblje na recepciji. Svaku firmu čine njeni zaposleni i oni bi trebalo da imaju odgovor na sva vaša pitanja u vezi sa treningom, procedurom oko upisivanja u klub, kao i ostalim pogodnostima koje nudi fitnes centar. Ukoliko ste prvi put u klubu, lepo bi bilo da vam osoblje (uz osmeh) pokaže prostorije i upozna vas sa trenerom. Najbolje bi bilo da su osobe koje rade na recepciji i same treneri ili instruktori, odnosno ljudi iz struke.

Upoznajte se sa fitnes trenerima

2.Posle upoznavanja sa osobljem sa prijemnog dela, sigurno ćete se zapitati ko vodi računa o vežbanju u teretani i ko će voditi vaše treninge. To svakako moraju da budu obučeni ljudi, ljubazni i strpljivi. Treneri u fitnes centru su osobe koje su najkompetentnije kada je reč o vežbanju i zdravoj ishrani. Vaš novi lični trener je osoba koja će vas provesti kroz uvodni trening. Uz grupne ili personalne trenere, dobro je ako vaš novi fitnes centar ima i fizioterapeuta, nutricionistu i lekara opšte prakse, koji će vas savetovati i odgovarati na vaša pitanja u vezi sa zdravljem i ostalim temama iz oblasti fitnesa.

Krenite u svlačionicu

3.U svlačionici se provodi gotovo 20% celokupnog vremena u klubu što, priznaćete, nije malo. Stoga ove prostorije, pre svega, moraju biti čiste, prostrane i sa dobrim rasporedom ormarića za odlaganje ličnih stvari, da se članovi kluba ne bi međusobno sudarali. Jedan od najvažnijih pokazatelja higijene u fitnes centru su tuš kabine i toaleti. Neophodno je da oni budu uvek besprekorno čisti, da stalno ima tople vode, da rade sve baterije i vodokotlići. S obzirom na to da u fitnes centru cirkuliše mnogo ljudi, svlačionice se moraju čistiti svakih sat vremena. Nemojte se začuditi ako upravo vaš trener ili vlasnik kluba uđe u svlačionicu i obriše prostor oko tuševa. To znači da brine i o vama i o klubu.

Proverite šta nudi sve fitnes centar

4.Ponuda fitnes centra jedan je od njegovih glavnih aduta. Pre svega, to su grupni, dobro raspoređeni treninzi, raznovrsne sprave u teretani, razne vrste masaža, saveti nutricioniste, usluge solarijuma itd. U nekim fitnes centrima nude se i usluge čuvanja dece, a neretko će vam klub ponuditi posebne mogućnosti kao što su dolazak taksiste po vas, koji vas i vraća kući posle treninga. Što je ponuda raznovrsnija, biće vam prijatnije da vežbate.

Dobro razmislite o lokaciji fitnes centra

5.Bilo bi dobro da se vaš fitnes centar nalazi na dobroj i atraktivnoj lokaciji. Ukoliko živite u velikom gradu, važno je da je blizu mesta gde stanujete ili radite, a u manjim mestima da se nalazi blizu lokacija na kojima pre ili posle treninga možete još nešto da obavite. Bilo bi dobro da u pauzi za ručak možete da skoknete na pola sata do fitnes centra i vratite se na posao sveži i orni za rad.

Budite higijeničar

6.Higijena je jedna od najvažnijih stavki u svakom fitnes centru. Počevši od svlačionica i kupatila, do sale za vežbanje i teretane, sve mora biti čisto, bez trunke prašine. Sigurno da ćete brzo odustati od vežbanja ako vam ne odgovaraju higijenski uslovi. Sasvim razumljivo, pa zdravlje je najvažnije.

Pogledajte sprave za vežbanje

7.Sprave na kojim vežbate takođe igraju značajnu ulogu prilikom izbora kluba. Preporučljivo je da budu nove jer se neće kvariti i nisu rasklimane. U svakom slučaju, moraju biti raznovrsne jer je veoma važno da se prilikom vežbanja radi sa svim grupama mišića. Sprave moraju biti ispravne, a rekviziti uredni i lepo složeni.

Razmotrite raspored treninga

8.Ukoliko vam fitnes centar ponudi širok izbor grupnih treninga, kao što su spining, pilates, joga, aerobik, pump, step, boks, core i ekspres programi, znajte da ste na pravom mestu. Dobar raspored grupnih treninga vrlo je važan. U tom slučaju, možete da dođete kad god poželite i radite vežbe koje vam najviše prijaju. Lični trening je jedan od programa koji mora biti zastupljen, jer nije dovoljno imati samo teretanu. Možda vam je tako lakše jer na fitnes dolazite prvi put ili želite da vežbate poput holivudskih diva, sa ličnim trenerom.

Saznajte da li je politika fitnes centra pažnja i briga o svojim klijentima
9.Lepo je kad imate osećaj da neko stlano misli na vas. Softver instaliran u računarima fitnes centra odsetiće osoblje u klubu na vaš rodjendan, slavu ili vas povremeno obraduju besplatnim treningom za vaše prijatelje. Ukoliko se organizuje neko druženje sa članovima, tu su i nagradne igre. Ako vaš fitnes centar organizuje i ovakve događaje, onda ste na pravom mestu i možete biti sigurni da o vama brinu pravi stručnjaci.

Informišite se o cenama i načinima plaćanja

10.Na kraju, važno je da imate i nekoliko mogućnosti za plaćanje. Ukoliko članarinu namirujete godinu dana unapred, sigurno ćete ostvariti niz pogodnosti. Ta opcija je najpovoljnija i za vas i za klub. U tom slučaju, fitnes centar ima stabilan budžet, mogućnost da edukuje zaposlene, ulaže u infrastrukturu, stvara nove ponude, a članovi od toga imaju velike koristi. Usluge centra možete da platite karticama, virmanski, na rate, preko banke i ostalih opcija i vrlo je verovatno da ćete pronaći onu koja vam najviše odgovara i najmanje opterećuje vaš budžet.
Postavio clan: Dinsa
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.