uputstva
zaštita voća

Kako dekorisati enterijer?

28.05.2015, 09:08
1.Boja zidova

Mnogi ljudi se odlučuju za neutralnu boju zidova, bilo da je u pitanju bela, siva, uprljano bela ili svetlo siva. Nema ništa loše u odabiru neutralne boje, i ukoliko vam se već sviđa boja vaših zidova, nema potrebe da je menjate. Ukoliko se bojite da eksperimentišete, probajte sa krečenjem samo jednog zida, koji će biti probni zid. Ukoliko je u pitanju velika soba, možete da se odlučite za praktično bilo koju boju. Ukoliko je pak u pitanju manja soba, probajte da zaobiđete korišćenje tamnih boja, kako ne biste zatvorili sobu još više.

2.Stilovi dekorisanja

Postoji puno stilova dekorisanja životnog prostora za koji se možete opredeliti, i odabir onog pravog će zavisiti od vašeg ličnog ukusa. Ukoliko volite antičke garniture, čipku i cvetne motive, probajte sa francuskim stilom dekoracije enterijera. Oni koji vole jednostavniji stil, jasne linije i debele konture se trebaju opredeliti za savremeniji stil. Ostali stilovi uređenja životnog prostora podrazumevaju jugozapadni, kantri, rokoko, neoklasični, afrički, rustični, azijski, art deko, mediteranski, retro i viktorijasnki stil.

Nasuprot tome, možete se odlučiti da se ne pridržavate nijednog postojećeg, i da izgradite svoj stil – pažljivim odabirom dekorativnih elemenata i boja, bilo šta se može uraditi sa ukusom. Primera radi, ukoliko vam se sviđaju leopard motivi i limun zelena boja, to možete postići kombinacijom limeta zelene, boje moke, sive i zlatne, kombinujući ih sa leopard motivima.

3.Šeme boja

Boja je jedan od najznačajnijih delova dekoracije enterijera. Od nameštaja i tkanine, do slika i dekorativnih elemenata, ukoliko je boja promašena, izgled cele sobe će biti loš. Pojedini motivi zahtevaju određene palete boja, isto važi i za posebne stilove dekoracije.
Na primer, kada kuću želite urediti u savremenom stilu, trebali bi da odaberete paletu neutralnih boja. Korišćenje pastela ne bi išlo uz ovakav vid dekorisanja.

Evo nekoliko paleta boja koje možete uzeti u razmatranje: azurno plava, bela, zlatna i boja trešnje dobro idu uz pomorski stil dekoracije; plava, siva, bela i žuta idu uz francuski stil; koristite boje kao što su crna, kobaltno plava i bela ukoliko želite da imate savremeni izgled životnog prostora; zlatna, smaragdno zelena, boja ćilibara i ametista će vašoj sobi dati toplu, kraljevsku notu.

4.Organizacija

Bez nekog reda, vaš prostor će izgledati prenatrpan, što će uslovno rečeno pojesti sve dekorativne elemente. Kako bi vaš prostor ostao uređen, odredite posebna mesta gde ćete ostavljati predmete koji često menjaju svoje mesto. Primera radi, ukoliko znate da ćete vaše ključeve ili poštu verovatno ostavljati na stočiću pored ulaza, stavite dekorativnu vazu koja će poslužiti za čuvanje ovih predmeta, kako ne bi bili razbacani po stočiću naočigled svih. Ukoliko imate običaj da vaše magazine ostavljate na stočiću za kafu, nabavite jedan sa dodatnom fiokom ili se odlučite za nabavku otomana sa mogućnošću da se u njega nešto i odloži, kako bi lako mogli da se rešite magazina.
Postavio clan: Dinsa
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.