Kako odabrati dobar restoran? - Uputstvo za kulinarstvo
uputstva
registracija rs domena

Kako odabrati dobar restoran?

28.05.2015, 09:29

1.Birajte restorane sa domaćim jelima. Osnovni razlog jeste što se sastojci verovatno nabavljaju u tom kraju i verovatnije je da će biti i sveži a samim tim i jela ukusnija. Potražite jelovnik sa cenovnikom pre nego što sednete za sto, tako da možete da odustanete u slučaju da vam se jelovnik ne sviđa ili da su cene previsoke. Na taj način izbećićete neprijatna iznenađenja kad vam dođe račun.

2.Jelovnik uvek mora biti na stolu. Pravilo je da čim mušterija sedne za sto da dobije jelovnik. U finijim restoranima uglavnom konobar predstavlja jelovnik, obično začinjen mešovitim imenima. Njihov savet može biti dragocen, ali pazite da vas ne zavedu zvučna imena koja često mogu da skiravaju neka obična jeftina jela.

3.Budite oprezni sa predugim jelovnicima. Ukoliko imate ogroman izbor jela, to može biti zanimljivo ali vam može doneti brojna neugodna iznenađenja. Veoma je teško voditi kuhinju s velikim izborom jela, tako da se mnoga jela pripremaju unapred ili se koriste zamrznuta. Čak i ukoliko se radi o brzim jelima vrlo verovatno je da sastojci nisu sveži.

4.Ukoliko se uz jelovnik nalazi i mali dodatak, pisan rukom u kome su navedena dnevna jela, to ne treba zanemariti. Verovatno je da su da jela zaista sveža, pripremljena tog dana, dok su ostala verovatno iz zamrzivača.

5.Dok birate s jelovnika, mislite o tome gde se nalazite i odakle dolaze sastojci. Na primer ako ste na planini u blizini jezera, pastrmke će biti sveže, što je manje verovatno za morsku ribu. Ili obrnuto, ukoliko se nalazite na moru izaberite morsku ribu.

6.U restoranim gde postoje kolica sa predjelima, slatkišima ili ribom vodite računa da li su to lako kvarljiva jela. Ako hrana nije pažljivo izložena ili ukoliko je ne dopunjavaju kada ponestane, moguće je da nije sasvim sveža. Kolica s kolačima uvek moraju biti pokvrivena i zaštićena od insekata i prašine.

7.Procenite savetekada vam neko preporučuje restoran. Ne očekuju svi isto od restorana i ne vole svi ista jela. Pre nego što prihvatite savet prijatelja, potrebno je da dobro poznajete njegov ukus i onda će te moći tačno da ocenite i njegov savet.

8.Ako želite da otkrijete kakva je čistoća u restoranu, najbolje je da posetite toalet. Ako je on čist, s toaletnim papirom i tečnim sapunom za ruke , verovatno će i na manje vidljivim mestima, vladati čistoća.

9.Osobe koje rade sa hranom nikako ne bi smele da imaju dodir sa blagajnom ili novcem. Ako konobar priprema sendviče na primer a istovremeno izdaje račune i naplaćuje, to nikako ne ukazuje na brigu o higijeni.
Postavio clan: Dinsa
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.