uputstva
zaštita voća

Delphi i bug-ovi

17.06.2010, 15:30
Odmah treba reći da ne postoji nijedna računarska aplikacija bez bug-ova. Pitanje je samo u kojoj meri su prisutne greške produkovane od strane projektanata softvera.

Kako ćete znati da je bug koji se pojavio u vašoj Delphi aplikaciji zaista vaš? Nijedna, ali zaista nijedna Windows aplikacija nije oslobođena bug-ova, pa ni Delphi nije izuzetak. U kompjuterskoj tehnologiji, bug predstavlja grešku u kodiranju kompjuterskog programa, koja može da izazove nepredvidljiv ili nepravilan rad. Bez obzira koliko ste oprezni, program na kojem možda i sada radite, sigurno ima nekoliko bug-ova. čak iako je programski kod perfektan (vrlo redak slučaj), morate u vašim aplikacijama predvideti greške i obezbediti mogućnost predupređenja istih, kao što su: nedostajanje bitnih fajlova, mrežne greške, itd.

Pronalaženje mesta na kojem se vaša aplikacija “ruši”, može oduzeti puno dragocenog vremena. Jednom je neko od programera primetio: “Linija programskog koda koja ne sadrži nikakvu grešku, jeste ona koju ne morate napisati.” Ovo je velika istina, ali ako niste znali, možete napisati bug-ovitu Delphi aplikaciju koja ne sadrži nijednu liniju koda. Kako je ovo moguće? Delphi, kao i svaka Windows aplikacija, poseduje sopstvene bug-ove. Da, čak i moćni Delphi nije oslobođen “bubica”.

Različite vrste bug-ova imaju različita polja delovanja i deluju različito. Na primer, osobina StateImage kontrole TreeView neće prikazati 0-ti element iz liste TImageList. Ovaj bug je jedna od osnovnih IDE grešaka funkcionalnosti, pa ipak Delphi će i pored ove “greščice” nesmetano raditi. Naredni Delphi bug je mnogo ozbiljniji. Kada desnim klikom kliknete u prozoru Code Explorer-a i izaberete New procedure, doći će do zaglavljivanja Delphi-ja, kada ćete morati da ga restartujete. Jedna od najboljih metoda aktivne prevencije od grešaka je da uvek vašu kopiju Delphi-ja opskrbite najnovijim update-ovima i zakrpama (bez obzira na verziju koju vi koristite). Ukoliko imate i poslednji izdati patch za Delphi - broj bug-ova u vašim aplikacijama će se drastično smanjiti.
Postavio clan: Uputstvo_84
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.