Kako da montirate plafonjere u decijoj sobi? - Uputstvo za elektriku
uputstva
zaštita voća

Kako da montirate plafonjere u decijoj sobi?

21.02.2012, 15:20
Opis problema:

Plafonjera za dečiju sobu - montaža


Potreban alat:


Bušilica, burgija, čekić, probna lampa

Potrebno vreme:


15 minuta
Potreban materijal: šrafovi, tiplovi
Upozorenje !

Ne predlažemo nikome da se upušta u izvodjenje bilo kakvih radova za koje nema dovoljno znanja i iskustva jer u suprotnom može dovesti u opasnost svoj ili tudi život i zdravlje. Nestručnim izvodjenjem radova može se pričiniti i znatna materijalna šteta. Najbolje je da ove projekte shvatite kao informativne, a da konkretan rad prepustite kvalifikovanim servisima ili drugim profesionalcima u odredjenoj oblasti. Za bilo kakve negativne posledice koje eventualno izazovete sami snosite odgovornost!
Upozorenje !
Pre bilo kakvih radova na električnim instalacijama obavezno isključite odgovarajući osigurač i proverite da li je struja stvarno isključena u provodnicima sa kojima radite.
Pre montaže plafonjere potrebno je pripremiti kabl kako bi se izvršilo povezivanje na električnu mrežu. Prvo isključite odgovarajući osigurač i uverite se da u provodniku nema struje, zatim odmerite dužinu kabla koja je potrebna, a višak odsecite. Vodite računa da ne skratite suviše kabl!!!
Zatim odstranite spoljašnji omotač kabla. Sa svakog provodnika uklonite izolaciju u dužini od oko 5mm.
Nosač plafonjere postavite u položaj u kome želite da on stoji (onako kako će plafonjera stajati kada bude montirana, ali vodite računa da otvori za šrafove ne budu iznad putanje kabla koji se nalazi u plafonu jer prilikom bušenja možete doživeti električni udar, kao i oštetiti instalaciju, druge priključene aparate i samu bušilicu) i oštrim predmetom obeležite tačke gde treba probušiti rupe za šrafove.
Odaberite burgiju odgovarajuće debljine (prema tiplu) i izbušite rupe na obeleženim mestima.
Sledeće što treba da uradite je da postavite tiplove u rupe i ukucate ih čekićem.
Zašrafite nosač plafonjere.
Pričvrstite provodnike u odgovarajuće kontakte na plafonjeri.Oznaka L označava mesto gde treba spojiti fazni provodnik, N - nulti, a oznaka kod srednjeg kontakta na slici označava uzemljenje.
Kada ste završili povezivanje provodnika, pričvrstite plafonjeru na nosač. Zavrnite sijalice, uključite osigurač i isprobajte luster.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.