Kako napraviti elektromagnetni puls? - Uputstvo za elektriku
uputstva
zaštita voća

Kako napraviti elektromagnetni puls?

12.04.2013, 10:39
Različiti načini na koje možete dizajnirati uređaj koji proizvodi elektromagnetni puls stekli su popularnost među elektroničarima entuzijastima. Kada znate pravilan način na koji možete proizvesti elektromagnetni puls, u svojim rukama ćete imati uređaj koji može na bezbedan i efektivan način onesposobiti bilo koji elektronski uređaj u određenom radijusu. Iako upotreba ovakvog uređaja sa sobom nosi rizik nenamernog uništavanja elektronske opreme u malom dometu, on može biti korišćen za namerno onesposobljavanje uređaja kako bi se obezbedila sigurnost ličnih i poverljivih podataka. U daljem tekstu slede instrukcije za stvaranje elektromagnetnog pulsa sa destruktivnim dometom od par metara. Rad sa naizmeničnom strujom može biti veoma opasan, pristupite izradi samo ako imate iskustva.

Namotajte bakarnu žicu oko gvozdene cevi. Gvozdena cev je obično najbolji izbor za stvaranje moćnog elektromagneta. Gvožđe će uvećati domet elektromagnetnog pulsa. Ako želite slabiji puls, koristite cev koja nije napravljena od metala. Veličina bakarne žice će takođe igrati veliku ulogu prilikom određivanja snage elektromagnetnog pulsa. Deblja žica će generisati jači puls. Vodite računa o tome da je žica čvrsto okomotana oko cevi. Žica treba da bude namotana čitavom dužinom cevi kako bi se stvorio snažan elektromagnetni puls.
Nabavite kondenzator koji ćete povezati sa kalemom. Kondenzator možete naručiti ili jednostavno možete rasturiti neki električni uređaj koji nije ispravan. Potreban vam je elektrolitski kondenzator kapacitivnosti između 80 i 160 mikrofarada. Može se koristiti i prekidač koji je povezan na izvor naizmenične struje (ovo se ne preporučuje početnicima, nepravilno izvođenje može imati za posledicu ozbiljne povrede ili čak fatalan ishod).
Povežite kondezator sa kalemom. Kada uzemljite kalem, povežite dva kraja namotaja sa kondenzatorom. Kada povežete sve na napajanje, kondenzator će kontrolisati puls. Elektricitet iz kondenzatora će teći kroz kalem u kratkim nabojima i na taj način će se stvarati puls koji onesposobljava elektroniku u malom dometu. Kao izvor napajanja možete korisititi i baterije. Najbolje bi bilo da uređaj testirate na nekom jeftinom elektronskom uređaju, kao što je npr. kalkulator.

Saveti

Debljina bakarne žice i dužina gvozdene cevi će odrediti snagu i domet elektromagnetnog pulsa. Zbog sigurnosti, započnite sa izradom malih uređaja kako biste testirali efektivnost vašeg dizajna pre nego što krenete sa izradom većih i moćnijih elektromagneta.
Ako imate vremena, zalemite sve komponente na PCB ploču. Možete napraviti i kućište, bitno je samo da nije napravljeno od metala.

Upozorenja

Rad sa elektromagnetnim pulsom je veoma opasan. Rizik od eksplozije, požara ili elektronske štete je veoma visok. Uklonite sve elektonske uređaje iz prostorije pre nego što pristupite izradi elektromagneta. Svi elektronski uređaji u blizini biće oštećeni.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.