uputstva
registracija rs domena

Kako popraviti daljinski upravljač

03.03.2012, 11:50
Uveli ste kablovsku televiziju i napokon ćete biti u stanju da uživate u svim programskim blagodetima kroz odličnu boju i zvuk. Pored izvrsne rezolucije, možete da pratite dešavanja iz skoro bilo kojeg kraja svijeta.

Veliki broj kanala podržava različita ljudska interesovanja, te donosi priče iz oblasti kulture, informativnih redakcija, muzičkih i filmskih umjetnosti, sportskih dešavanja, avanturističkih opisa sa putovanja i gastronomije. Upravo zbog toliko različitih sadržaja koji su dostupni u svakom trenutku, teško se zadržati samo na jednoj oblasti. Tada, kada se desi slučaj da se filmski program poklopio sa sportskim dešavanjima, ili kada dužine reklamnog materijala prelaze razumne minutaže tolerancije, polazi se za daljinskim upravljačem kao jedinim spasom iz takvih situacija.

Najprostije, za daljinskim aparatom posežemo iz dve razloga: dosađujemo se usljed hiljadito odgledanih reklama, neinteresantnih sadržaja na ekranu i zbog obične ljudske radoznalosti da pratimo najsvježije informacije iz bilo koje grane ljudskog zanimanja. Međutim, želimo sa 10. kanala da prebacimo na 77, a daljinski ništa ne čini. Dragocjene minute prolaze, i prvo se okrećemo provjeri baterija. Nakon što shvatimo da je sve u redu sa njima, drmamo ga, udaramo i stvaramo nervozne scene. Vaši prilozi o sportu ili dnevnik već su uveliko prošli, a nema smisli toliki broj kanala ručno prebacivati.

Pogledajte šta možete kod kuće učiniti po pitanju opravke vašeg tv daljinskog aparata: Prvo treba da znate ako ni jedno dugme ne radi, tj. ako ništa ne možete da učinite sa njim, moraćete da ga zamijenite. Uzećemo u obzir da vam ne radi neko dugme, npr. volume+ ili dugme za prebacivanje kanala-. Postoji nekoliko razloga zašto dugme ne radi:

Bakarna pločica, koju sadrži svaki daljnski, iz nekog razloga je zarđala.
Pljavština se nakupila ispod dugmića.
Kada se dugme pristisne ne radi kontakt sa pločom.

Za ovaj prvi slučaj trebate da otvorite vaš aparat, očistite rđu i ako je potrebno lemilicom zalemite žice. Ja vam donosim savjete za preostala dva slučaja.

Kako očisiti prljavštinu ispod dugmića? Trebate da otvorite vaš aparat, što je poprilično lagano, i očitite ploču na kojoj se nalaze krugovi-kola. Možete koristiti bilo koju čistu krpu i malo sapuna (možete iskoristiti neka druga sredstva za poliranje ali pripazite na sastav kako ne biste oštetili ploču). Posušite tako što ćete ploču položiti na suv pešir i lagano brisati.
Iskoristite novčic za brisanje ugljenih linija koje su dio kola. Iznad dugmeta koje ne radi, izbrišete rđu novčićem. Svakako, budite pažljivi kako ne biste nešto oštetili, a opet dovoljno jako pritisnite da možete skinuti otpad.

Pozovite u pomoć aluminijumsku foliju, naredni je prijedlog. Ako vas ne posluže dva prošla slučaja, pokušajte sa aluminijumskom folijom tako što ćete isjeći manji komad u obliku dugmeta koje vam ne radi i zalijepiti na problematično. Spojite aparat u prvobitni položaj i sa više strpljena pokušajte prebaciti na željeni kanal, ton.

Ako ne budete uspjeli, znajte da ste sve pokušali, ne bacajte aparat i sačekajte naredno jutro do odlaska u prodavnicu. Stari uređaj možete reciklirati. Uspješan popravak želim.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.