Kako stajati na snowbordu? - Uputstvo za snowboard
uputstva
registracija rs domena

Kako stajati na snowbordu?

21.11.2012, 11:19
Jednom kada možeš ustati i sjesti i to ponoviti nekoliko puta bez padova zbog gubitka ravnoteže možeš krenuti dalje. Dok stojiš, stražnja strana boarda je ukopana u snijeg i sprječava tvoje kretanje niz padinu. Lagano otpusti kut pod kojima su ti pete u odnosu na padinu i počet ćeš se lagano klizati niz stazu. Cilj vježbe je odsklizati metar-dva te ponovo se zaustaviti bez pada tako da ponovo povećate kut između daske i padine kako bi se daska "ukopala". Odsklizavanje je ustvari vaše prvo snowboard iskustvo koje morate naučiti i savladati jer vas ući jednu važnu stvar: osjet rubova boarda. S rubnicima kontrolirate svoje spuštanje kao i brzinu. Ovu vježbu ponovi nekoliko puta: tj. uspnite se na vrh, zavežite board, ustanite i kontrolirajući brzinu spuštajte se. Nakon nekoliko pokušaja i padova trebali bi uhvatiti osjećaj i savladati proklizavanje u kojima ste leđima okrenuti vrhu s kojeg ste krenuli.
Jednom kada ste savladali vještinu potrebno je izvesti i savladati istu ali samo suprotno okrenuti tj. okrenuti prsima prema vrhu. Popni se ponovo na vrh, pričvrsti opremu. Sada se trebate okrenuti; najlakše ćete to učiniti ako se okrenete preko svoje lijeve strane valjanjem i laganim trzajem prsnog koša u lijevu stranu. Ako to napravite kako treba nalaziti ćete se u klečećem položaju gledajući prema vrhu. Pokušajte ustati, a da ne prokližete unatrag kao i prije brine se sada prednji rub boarda. Time za zaustavljanje je potrebna promjena kuta između prsa i vrha te time se "ukapamo", a kad hoćete krenuti, težinu lagano prebacite s prednjeg ruba na pete te se time mijenja i vaš kut.

Ove vježbe je jako važno savladati jer su bitne za vašu ravnotežu i upravljanje brzinom boarda uz već prije naglašeno "upoznavanje" rubnika.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.