Kako odabrati vezove? - Uputstvo za skijanje
uputstva
zaštita voća

Kako odabrati vezove?

24.11.2012, 11:17
Vezovi su sastavni deo skijaške opreme koji se montiraju na skije i osnovna im je funkcija da u slučaju velikih opterećenja na skiju u kriticnim momentima otpušta nogu iz fiksnog položaja sprečavajuci povrede. Vez se sastoji od prednje i zadnje glave koje drže pancericu u fiksnom polozaju i kočnice. Prednji i zadnji vez se mogu nezavisno montirati na skiju, ali poslednjih godina se koristi ploča za skiju na koju se postavljaju vezovi. Neke ploče su standardizovane u skladu sa određenim proizvođačima vezova za ciji sistem postoji "predugradnja", bilo da se radi o rasporedu rupa Rossignol, Head ili o sistemu montiranja bloka veza u postojeće vođice. Atomic ili Elan vec ugrađene u konstrukciju skije ili na šini kakve ima Volk ili Head Railflex. Svi vezovi imaju montiranu (neku vrstu) ploče. Takva ploča podiže visinu skijaša i olakšava prebacivanje skije na rubnike i smanjuje trenje cipele pri velikom zaokretu. Neke ploče su tako konstruisane da se savijaju zajedno sa skijom i dodatno pritiskaju skiju čime se postiže veća površina pritiska na površinu, poboljšava kontakt skije sa snegom i veći ugao obaranja rubnika u vožnji. Proizvođaci vezova imaju svoja rešenja i standarde i svi se različito zovu ali im je svrha vrlo slična. Prednja glava bočno otpušta pancericu, zadnja glava ima funkciju otpuštanja pancerice prema napred. Lift kočnica ima zadatak zaustavljanja skije niz padinu i pri tome nepovredi drugog skijaša ili se ne izgubi u dubokom snegu.

Stezanje ili otpuštanje pancerice iz vezova je kritični momenat preciziran čvrstoćom veza pomocu DIN skale. Veći broj na din skali znači jače držanje pancerice u vezu. Jačina veza se određuje prema din skali to jest težini skijaša i skijaškom znanju. Za odrasle skale na vezovima su obicno od 1 do12. Jedan Din je jedinica koja odgovara težini od 12 kg.

Pri kupovini vezova preračunajte vašu masu i bar 20 % dodajte vašu težinu. Vezovi se uglavnom kupuju u rasponu od 4 do 10 Din. Deci uzmite vezove 3 do 8 Din i gledajte da skala nikad ne bude podešena na minimum vec ka sredini skale. Veliki broj proizvođača vezova predvideo je i program za decu sa slabijim oprugama unutar veza i obično su sa natpisom Junior. Preporučujemo vam dijagonal vezove i vezove preporučene od proizvođača skija. Još jednom skrećemo pažnju na DIN, a montažu vezova i skija kod ovlašćenih ski servisera.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.