uputstva
registracija rs domena

Kako odabrati skije prema vasem nivou znanja?

24.11.2012, 11:18
Bilo bi najbolje pre kupovine testirati skije, iznajmiti ih u ski servisima i pronaći skiju po vašoj meri. Pre nego što kupite skije, budite iskreni prema sebi koliko ste dobar skijaš i u kakvoj ste fizičkoj kondiciji. Skije ne kupujte prema boji, već prema vašem skijaškom znanju i fizičkoj pripremljenosti.Veliki je broj proizvođača skija koji nude širok spektar najrazličitijih modela od početničkih, rekreativnih i takmičarskih. Za vezove ne brinite oni su sastavni deo i uglavnom se prodaju sa skijama. Nekoliko saveta: duže skije su brze, stabilnije ali je teže vodjenje i radijus skretanja je duži. Kraće skije su sa manjim rdijusom, pa je i skretanje i vođenje lakše, ali su na dugim pravcima nestabilne. Mekšom skijom je lakše ulaziti u zaokret prastaju greške i dobre su po grbama. Tvrde skije su namenjene za tvrde i ledene staze, precizne su ne prastaju greške i namenjene su takmičarima i vrhunskim skijašima. Svaki proizvođač ima svoje parametre i performanse kojima se vodi pa samim tim i skije su različite od proizvođača do proizvođača.
Zato vam savetujemo da skije pre kupovine probate ili iznajmite u ski servisima.
Skije za početnike

Lako se sa njima započinje zaokret, lagane su i mekane. Preporučujemo dužinu u visini vaše brade, maksimalno do nosa.
Niži rekreativni modeli
Imaju najveći raspon modela i podeljene su u tri kategorije.
Nizi rekreativni modeli su nesto tvrđi, jače torzijske krutosti, integrisani vezovi koji bolje prenose silu potiska na rubnike koji su urađeni od kvalitetnijeg čelika.
U ovu grupu spadaju skijaši koji su prošli : A, B I C razred u ski školi i koji sa lakoćom voze plave i počinju skijanje na crvenim stazama. Solidno se ponašaju na strmim stazama gde ima leda i istrošenog snega i grba. Dužinu skija preporučujemo takođe od brade i maksimalno do nosa.
Srednje rekreativni modeli

su namenjeni skijašima sa všim nivoom znanja i uglavmom preferiraju crvene staze.
Ovi modeli su nesto teži, tvrđi, stabilniji i kvalitetnijih rubnika. Skijaši koji spadaju u ovu grupu već imaju svoj stil vožnje. Ako vozite brzo vijuganje, trazićete kraću skiju i 20 cm od vas samih, sa radijusom od 12 do 15 metara. Za one koji vole stabilniju i brzu vožnju skije mogu biti svega 5 cm krace a radijus od 16 do18 metara. U ovoj grupi su uglavnom skijaši koji jednom ili dva puta godisnje posećuju skijališta. Učinićete pravu stvar ako izaberete skije iz ove kategorije.
Viši rekreativni modeli

Preporučujemo ih skijašima koji su aktivni skoro cele skijaške sezone. Ova klasa skija zahteva odličnu fizičku spremnost, vrhunsku tehniku i ne praštaju greške.
Po konstrukciji su veoma slične takmičarskim skijama, jezgra su im uglavnom od drveta, što osigurava veću torzionu krutost i daje stabilnost pri većim brzinama. Veliki je izbor modela u ovoj klasi. Skije sa manjim radijusom su za slalom i brzo vijuganje. Veći radijus za veleslalomske i karving zaokrete. Široke i duže daske većih radijusa su za dubok sneg i off piste.
Takmičarski modeli

Predvidjeni su za takmičare, ski instruktore i vrhunske skijaše. Za ovu skiju morate biti u odličnoj kondiciji i imati preko 50 dana skijnja u sezoni. Namenjene su strmim i ledenim stazama teške su i ne prastaju greške. Nisu za dubok sneg, uske su na sredini i zbog male površine tonu. Sva najbolja konstrukcijska rešenja su ugradjena u ove modele.
Skije za slalom su sa radijusom 10 m do 12 m i duzine su 160 cm do 165 cm. Veleslalomski modeli su duži, sa radijusom od 21 m.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.