uputstva
zaštita voća

Kako sacuvati drveni camac

08.12.2012, 11:27
Najcesci, a medju pravim ribolovcima i najomiljeniji je drveni camac. Najplovniji je, uz to i najstabilniji, najjeftiniji, a ribolovci tvrde i najtisi. To je za njih posebno vazno, jer njime ne rasteruju ribu. Dakle, drveni camac ima buducnost i u vreme dolaska visih tehnologija na obale reka. Ali, da bi stvarno imao buducnost, potrebno mu je posvetiti dosta paznje i ne prepustati ga "zubu vremena" i cudima vode.
Kako da konzervirate camac i tako mu osigurate dugovecnost?
Ako postujete stare "recepte", dovoljno je da ga na kraju plovne sezone potopite, da "prespava zimski san", uronjen u vodu dovoljno duboku da mu ni pri najnizem vodostaju ni jedan deo ne ostane na suvom. Taj metod je efikasan pre svega za hrastove camce, posebno za one od hrasta luznjaka, koji je danas postao prava retkost. Medjutim, ako stvarno zelite dobro svom camcu, a pred zimu ste ga potopili, na prolece cete imati znatno vise posla.
Umesto da krajem jeseni potapate camac mozete da ga odlozite tako da na suvom bude oslonjen na bok. Tako cete izbeci da se vlaga kondenzuje unutar korita koje je okrenuto na gore, ili da vam ga natapaju kisa i sneg, da ga rastace led u slucaju da je dno ostalo dole.
Ako ste odlucili da drveni camac prezimi u vodi, pre ponovne upotrebe moracete da ga izvucete u plicak i ocistite od mulja. Izbacicete vodu iz njega, sacekati da se bar malo osusi i izvuci cete ga na obalu. Posle nekoliko dana stajanja na boku, kada camac bude dovoljno suv, treba sa spoljne povrsine skinuti sva ostecenja na katranisanoj zastiti. Najbolje je da s dasaka skinete sav nanos katrana. To je najlak-se uraditi tako sto cete benzin-lampom ili gasnim gorionikom ugrejati katran i sastrugati ga molerskom spahlom. Zahvat ni malo nije lak i necete ga uraditi brzo, pogotovo sto postupak tre ba da uradite s obe strane dasaka i spolja i iznutra.
Ako su se na daskama pojavila ostecenja od truljenja, pokusajte da isecete sva takva mesta i od identicnog materijala napravite komade koje cete ugraditi umesto trulog drveta. S unutrasnje strane treba dodati nove egije - drvene grede, koje ce nositi dodate komade. Postupak nije jednostavan, pa vam ga ne preporucujemo, izuzev ako daske nisu veoma trule. A i tada treba da razmislite da li se isplati ovakva restauracija ili je bolje praviti nov camac.
Ma za koje resenje da se odlucite, nemojte koristiti gvozdene, nego bakarne ili bar mesingane eksere za izgradnju novog ili restauraciju starog drvenog camca. Gvozde, naime izaziva tzv. celulozno truljenje drveta.
Drvo ocisceno od starih slojeva katrana i boje treba zastititi od plesni premazivanjem vodenim rastvorom plavog kamena. Za zastitu od plesni moze da se koristi i uljani ili cak poliesterski rastvor plavog kamena ali taj postupak je prilicno komplikovan i nije za kucnu radinost i prosecnog vlasnika drvenog camca.
Kada se daske u nekoliko slojeva premazu rastvorom plavog kamena i dobiju zelenkast odsjaj (posle bar nekoliko dana susenja), valja pristupiti postupku "superisanja". To je zaptivanje zazora izmedu pojedinih dasaka kudeljom kakvu koriste vodoinstalateri. Kudeljna vlakna treba natopiti lanenim uljem i ugurati ih u prostor izmedu dasaka. Zazori se dobro napune kudeljom, tako da vlakna vire s druge strane daske na citavoj duzini od pramca do krme. Vlakna moraju da budu dobro ucvrscena i nabijena, tako da se ne mogu izvuci iz zazora izmedu dasaka.
Ako su vam pojedini zazori sumnjivi, presiroki da bi kasnije dobro zaptivali, pribegnite starom camdzijskom triku - "plehovanju". Uzane trake tankog lima ukucajte bakarnim ili mesinganim ekserima tako da prekriju sve sumnjive zazore izmedu dasaka. Najbolje je da trake isecete od bakamog lima, ali ako vam je taj materijal preskup, pokusajte da se domognete iskoriscenih grafickih ploca, jer ce i cink biti sasvim upotrebljiv i nece (kao gvozde) praviti stete na drvetu.
Potom, citav camac i spolja i iznutra treba premazati lanenim uljem, u nekoliko slojeva. (Ovo je izuzetno vazan postupak, posebno ako ste za fungicidnu zastitu koristili vodeni rastvor plavog kamena). Da bi laneno ulje prodrlo u drvo (narocito, ako je rec o tvrdom drvetu - hrastu, jasenu i sl.), potrebno je nekoliko premaza. Racunajte da cete litrom lanenog ulja u jednom sloju premazati oko osam kvadrat-nih metara daske. Premazivanje lanenim uljem bice zavrseno kada primetite da ga drvo vise ne upija. Preporucujemo da ne odustajete dok ne premazete camac bar sa tri sloja.
Posle nekoliko susenja na suncu, dno camca spolja i iznutra treba premazati debelim slojem katrana. Katran se rastopi vatrom u kanti i premazuje sirokom cetkom. Sloj bi morao da pokrije bar "vodenu liniju", ako ne i dublje. Racunajte da cete posle ove operacije baciti i kantu u kojoj ste rastopili katran, i cetku kojom ste mazali camac, a i vecinu odece u kojoj ste radili. Gledajte da za katranisanje obezbedite radne rukavice, koje cete, najverovatnije, takode baciti.
Tek kada sve ovo uradite mozete biti sigurni da ce vam camac trajati cele sezone. Ali, ne duze. Ovaj postupak moracete da ponavljate svake godine i bas svake godine pronaci cete bar jedno novo ostecenje ili trulo mesto. Postupak, recimo i to, traje najmanje devet dana. Ako je camac prezimeo u vodi, trajace i 12 dana.
Upravo zbog cinjenice da svog drvenog ljubimca moraju da konzerviraju svake godine, vecina nauticara opredeljuje se za skuplje, ali daleko pouzdanije, trajnije i manje zahtevne poliesterske camce.
Tekst preuzet sa linka http://www.pecarosi.com/20saveta.html
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.