uputstva
registracija rs domena

Kako se cisti riba?

08.12.2012, 11:28
Ciscenje ulova je manje prijatan deo ribolova, koji vecina pecarosa rado prepusta zenskom delu porodice i ostalim dobrovoljcima. Nadamo se da ce vam ovih nekoliko saveta pomoci da ulov ocistite uz sto manje neprijatnosti.
1. Najbolje je da ribu ocistite na vodi jer tako necete prljati stan. Zbog toga na pecanju treba poneti dve ciste krpe, odgovarajucu ambalazu u koju cemo odlozoziti ociscenu ribu, specijalnu alatku za skidanje krljusti i ostar noz. Ukoliko u rancu ili torbi ima malo mesta, dobro ce doci i manja daska, kao zamena za radnu povrsinu.
Primerke koje smo odlucili da nosimo kuci treba usmrtiti udarcem drske noza po glavi i ocistiti od krljusti i sluzi.
Manjim komadima cemo odmah odseci glave i izvaditi utrobu, a vecim primercima kojima ostavljamo glave izvadicemo skrge.
Unutrasnjost trbusne duplje valja dobro obrisati, zatim ribe treba uviti u ciste krpe, pa spakovati u plasticnu kutiju ili alu-foliju.Utrobu i glave sitnijih primeraka na divljim vodama slobodno mozemo da bacimo u vodu ili u grmlje pored obale.
Na urbanizovanim terenima otpatke treba staviti u kese i pri povratku baciti u najblizi kontejner.
2. Ukoliko ribu cistimo kod kuce, najvaznije je da ona do ciscenja ostane sveza. Normalno, to se najlakse postize cuvanjem zive ribe tokom pecanja u cuvarci ili na niski.Medjutim, neki ribolovci smatraju da to nije eticki, pa primerke koje ce poneti
odmah usmrte, a drze ih u prirucnom frizideru. Riba ce ostati sveza i ako ih uvijemo u deblji sloj vlaznih novina ili pokrijemo svezim liscem koprive i bagremca.
3.Pedantan ribolovac ocisti ulov cim stigne kuci i spakuje pribor i opremu.To treba obaviti napolju ili u kadi, kako bismo sto manje prljali stan. Specijalne plasticne daske sa stipaljkom za rep predstavljaju odlicno pomagalo, a ko to nema moze da napravi istu stvar tako sto ce u dasku odgovarajucih dimenzija na jednom kraju zakucati veci ekser, na ciji ce ostar kraj, koji treba dovoljno da viri, jednostavno nakaci riblji rep.
4. Preporuka znalaca i alasa je da se riba iznutra nikako ne ispira vodom, jer na taj nacin gubi na kvalitetu. Ukoliko to ipak radite, samo ovlas
isperite krv, a trbusnu duplju obavezno ocistite cistom krpom ili kuhinjskim papirom.
5. Ukoliko ste od onih ribolovaca koji ciscenje ulova ostavljaju za sutradan, postarajte se da riba do tada ostane sveza, tj. da se ne osusi,
jer cete je u protivnom veoma tesko ocistiti. Uz to, samo sveza riba je bezbedna za ishranu - ne treba gubiti iz vida da je rec o veoma
kvarljivom mesu. Zbog toga treba svaki veci primerak posebno uviti u deblju vlaznu krpu, pa odloziti u frizider. Ciscenje treba obaviti sto pre - najkasnije 8 do 12 sati nakon ulova.
Tekst preuzet sa linka http://www.pecarosi.com/20saveta.html
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.