Naočare ili saočiva na skijanju? - Uputstvo za skijanje
uputstva
zaštita voća

Naočare ili saočiva na skijanju?

22.12.2012, 11:38
Svake godine, već od oktobra čujem iste želje svojih pacijenata, strastvenih skijaša: "Molim Vas, pomozite. Nosim naočare za vid. Kad skijam, moram ih skinuti da bih stavio skijaške naočare. Onda više ne vidim dobro proceniti stazu. Polomiću se. Kad s naočarima uđem u zagrejan prostor, odmah mi se zamagle. Skinem ih, ali tada vidim još gore..."Šta je rešenje? Naočare već ima, ali one nisu dobre za sve situacije.

Spasi će nas kontaktna sočiva. Kakva? Zavisno od dioptrije, zavisno od vremena za adaptaciju do polaska na skijanje, zavisno o želji da ih nosite i kada se vratite sa skijanja, zavisno od materijalnih mogućnosti... Svi bi više voleli da nose mekana sočiva zbog toga što ne žuljaju i ne zahtevaju posebnu adaptaciju. Međutim, tek nakon što ih optičar pregleda, znaće se koja sočiva njihovim očima pristaju. Oni koji naočalrma moraju nadoknaditi svoju minus ili plus dioptriju, mogu nositi obična mekana sočiva. Oni koji imaju tzv. astigmatizam i treba im cilindrična korekcija, bilo u plusu ili minusu, bolje će vidjeti kroz tzv. polutvrda sočiva.

Osobe koje ih već odranije nose, neće odlaskom na skijanje imati nikakvih problema. Oni koji su odabrali skijanje kao povod za početak nošenja polutvrdih sočiva, mogli bi se naći u nezgodnoj situaciji. Preporučujem da se takva sočiva počnu nositi barem mesec dana pre polaska, kako bi se oči na njih privikle i svladalo rukovanje njima. U protivnom ćemo naše skijanje "proplakati".

Na sreću, danas se na naše tržište polako probijaju tzv. mekana-torična soćiva, koja objedinjavaju udobnost mekanih sočiva i oštrinu vida polutvrdih sočiva. Za sada su idealno rešenje za sportiste koji imaju astigmatizam.
Mekana sočiva izvrsno prianjaju na oko. Neće ispasti pri udarcu ili padu, kao što se često dešava polutvrdim sočivima koje na oku slobodno plivaju.

Mekana sočiva ne zahtijevaju prilagođavanje oka. Možemo ih prvi put probati na sam dan polaska, nakon što smo naučili kako ih stručno staviti i skinuti. Moramo još naučiti i kako ih oprati i spremiti u kontejner preko noći, da bi nas ujutro dočekale čiste i spremne za stavljanje na oko. Ne smemo zaboraviti specijalni rastvor kojom se to radi. Ako nam se to i desi, moramo je kupiti u prvoj apoteci tamo gde smo odseli. Za početnike je korisno poneti knjižicu sa uputstvom koje se dobije uz prva sočiva.

Jednostavnije je za tu priliku odabrati jednodnevna mekana sočiva. Sa sobom ćemo poneti onoliki broj tzv. jednodnevnih sočiva koliko ćemo dana biti na putu. Njih ne treba prati. Uveče ih jednostavno bacimo, a ujutro stavimo na oči novi par iz sterilnog pakovanja. Ta varijanta je nešto skuplja, ali je vrlo praktična. Jednodnevna sočiva su zgodnea za osobe koje ih ne nose stalno. Tada možemo opravdati njihovu nešto višu cenu. U pakovanju obično ima 30 komada (za jedan mesec). Koristimo li ih npr. samo za jednonedeljno zimovanje, onda će jednom oku jedan paket biti dovoljan za iduće 4 sezone (4x7 komada + 2 rezervna sočiva), naravno, uz uslov da nam se dioptrija ne promeni. Kad proračunamo da sa njima uštedimo na rastvoru za čišćenje i čuvanje sočiva, trošak i nije značajno veći nego za trajnija sočina. Na žalost, još ne postoje mekana-torična jednodnevna sočiva.

Za one manje ambiciozne koji se vole kretati, ostaje pešačenje, planinarenje, rekreativno trčanje. Naočare nam u takvim situacijama ne smetaju. Ako već nosimo sočiva bilo koje vrste, pazimo da uvijek sa sobom ponesemo vlažne maramice za pranje ruku i pribor za čišćenje sočiva. Nezgodno je kad sočivo želimo skinuti iz oka, a nemamo njegov kontejner za odlaganje. Polutvrda možemo zamotati i u maramicu dok ne dođemo kući, ali će se mekana u tom slučaju osušiti i postati neupotrebljiva. Ponesimo i bočicu veštačkih suza koje možemo ukapati u oko i preko sočiva za slučaj da nam vetar osuši oko ili nanese prašinu.
Kad malo razmislim o čemu sve ljudi skloni kretanju koji nose optička pomagala moraju razmišljati, priznajem da bi bilo najlakše odustati. Međutim, znajući koje su blagodati aktivnoga života za naše zdravlje, preporučujem im da ih te male teškoće ne obeshrabre. Neka porazgovaraju sa svojim oftalmologom o situacijama u kojima im postojeće optičko pomagalo smeta i zajednički će naći najbolje moguće rešenje.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.