Kako se klanja teravih namaz? - Uputstvo za islam
uputstva
zaštita voća

Kako se klanja teravih namaz?

10.04.2013, 11:47

Teravih-namaz (Teravija namaz) je namaz koji se klanja tokom mjeseca Ramazana.


Teravih namaz je sunnet (sunneti-muekkede) a sastoji se od 20 rekata.


Teravih namaz se moze klanjati na 2 načina:


  • Prvi način: može se klanjati po 2 rekata,tj da se na svaka 2 rekata predaje selam, a klanjat će se kao na način sabahskog sunneta.
  • Drugi način: može se klanjati po 4 rekata, tj. da se na svaka 4 rekata predaje selam, a klanjat ćemo ga na isti način kao i ikindijski ili jacijski sunnet. Ovaj način je prigrljeniji kod muslimana zapadne Europe.

Poslije svaka 2 ili 4 rekata (zavisi kako klanjamo) lijepo je uzeti odmor ili predah, onoliko vremena koliko je dovoljno za klanjati 4 rekata, to vrijeme ćemo provesti u zikru (spominjanju i veličanju Allaha u sebi) zato se ovaj namaz i zove Teravih namaz (tj.namaz sa odmorima). Kod nas je običaj da se poslije svakog selama prouči po jedan salavat, ili sura Ihlas.


Teravih namaz klanja se samo uz ramazan, i to između zadnjeg jacijskog sunneta i vitr (noćnog namaza). Zato se vitr (nocni namaz) klanja uz ramazan u džematu.


Teravih namaz ima jedan nijet, bez obzira na koliko se rekata predaje selam. Teravih namaz se zanijeti ovako:


"NEVEJTU EN USALLIJE LILLAHI TEALA SALATET-TERAVIHI ISRINE REK"AEN, EDAEN MUSTA-BILEL-KIBLETI (IKTEDEJTU BI HAZEL-IMAMI)--ALLAHU EKBER. Prijevod: "JA ODLUČIH KLANJATI U IME UZVIŠENOG BOGA--TERAVIH NAMAZ OD 20 REKATA NA VRIJEME OKRENUVŠI SE PREMA KIBLI (A KLANJAJUĆI ZA OVIM IMAMOM) BOG JE IZNAD SVEGA. Kada se završi teravih namaz klanja se vitr (noćni namaz) u džematu (zajednici).

Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.