Kako se pravi šlag pena? - Uputstvo za kulinarstvo
uputstva
zaštita voća

Kako se pravi šlag pena?

26.05.2015, 20:44

Jedan od načina na koji možete spremiti šlag penu je korišćenjem šlaga u prahu. Njega možete kupiti u svakoj prodavnici mešovite robe. Dve su osnovne vrste šlaga u prahu i to onaj koji se pravi sa vodom i onaj koji se muti sa mlekom, a na vama je da izaberete onaj koji vam najviše odgovara. Obe vrste se pripremaju na potpuno isti način, a sve što vam je potrebno je mikser i 200ml vode ili mleka. U duboki sud ispraznite sadržaj kesice i dodate 100ml mleka ili vode i počinjete mućenje mikserom, ali tako da brzina mućenja bude minimalna. Nakon jednog ili dva minuta, u smesu polako dodate i ostatak vode ili mleka, istovremeno povećavajući brzinu mućenja na maksimum. Šlag zatim mutite još oko 3-4 minuta, u zavisnosti od gustine koju želite da postignete. Ukoliko želite ili ukoliko šlag pena nije dovoljno slatka, kada je gotova, u nju možete umešati i malo šećera u prahu.

Šlag penu možete napraviti i na tradicionalan način, to jest koristeći belanca jajeta i šećer. Ovakav šlag se veoma lako pravi, a i jako je finog ukusa. Za ovu vrstu šlag pene, neophodno je da broj belanaca bude srazmeran broju kašika šećera. Dakle, ako šlag pripremate od pet belanaca, biće vam potrebno i isto toliko kašika šećera. U zavisnosti od toga koliko šlaga vam je potrebno, odvojite belanca i ubacite ih u duboku posudu. Mutite ih mikserom dok ne dobijete prozirnu masu. Dodajte šećere i nastavite sa mućenjem, postepeno povećavajući brzinu. Kada je masa čvrsta, šlag pena je spremna!

Još jedan recept za pripremanje šlag pene je onaj u kojem koristite samo slatku pavlaku. U dublju posudu ubacite pavlaku i mutite je mikserom sve dok se ista ne pretvori u šlag. U toku mućenja, postepeno povećavajte brzinu. Za pripremanje šlag pene na ovaj način, biće vam potrebno svega nekoliko minuta.

Vise saveta na linku.
Postavio clan: Dinsa
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.