Kako se pravi šlag pena?
26.05.2015, 20:44
Jedan od načina na koji možete spremiti šlag penu je korišćenjem šlaga u prahu. Njega možete kupiti u svakoj prodavnici mešovite robe. Dve su osnovne vrste šlaga u prahu i to onaj koji se pravi sa vodom i onaj koji se muti sa mlekom, a na vama je da izaberete onaj koji vam najviše odgovara. Obe vrste se pripremaju na potpuno isti način, a sve što vam je potrebno je mikser i 200ml vode ili mleka. U duboki sud ispraznite sadržaj kesice i dodate 100ml mleka ili vode i počinjete mućenje mikserom, ali tako da brzina mućenja bude minimalna. Nakon jednog ili dva minuta, u smesu polako dodate i ostatak vode ili mleka, istovremeno povećavajući brzinu mućenja na maksimum. Šlag zatim mutite još oko 3-4 minuta, u zavisnosti od gustine koju želite da postignete. Ukoliko želite ili ukoliko šlag pena nije dovoljno slatka, kada je gotova, u nju možete umešati i malo šećera u prahu.
Šlag penu možete napraviti i na tradicionalan način, to jest koristeći belanca jajeta i šećer. Ovakav šlag se veoma lako pravi, a i jako je finog ukusa. Za ovu vrstu šlag pene, neophodno je da broj belanaca bude srazmeran broju kašika šećera. Dakle, ako šlag pripremate od pet belanaca, biće vam potrebno i isto toliko kašika šećera. U zavisnosti od toga koliko šlaga vam je potrebno, odvojite belanca i ubacite ih u duboku posudu. Mutite ih mikserom dok ne dobijete prozirnu masu. Dodajte šećere i nastavite sa mućenjem, postepeno povećavajući brzinu. Kada je masa čvrsta, šlag pena je spremna!
Još jedan recept za pripremanje šlag pene je onaj u kojem koristite samo slatku pavlaku. U dublju posudu ubacite pavlaku i mutite je mikserom sve dok se ista ne pretvori u šlag. U toku mućenja, postepeno povećavajte brzinu. Za pripremanje šlag pene na ovaj način, biće vam potrebno svega nekoliko minuta.
Vise saveta na linku.
Komentari
Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod
Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.