Kako i koliko je opterećen kičmeni stub gimnastičara - Uputstvo za sportove
uputstva
zaštita voća

Kako i koliko je opterećen kičmeni stub gimnastičara

26.05.2015, 22:37
Postoje veliki broj radova koji se bave ispitivanjem povreda kičmenog stuba kod gimnastičara. Gimnastika je polistruktuarni konvencijalni sport u čijoj su osnovi kompleksna kretanja, izvedena u skladu sa estetskim kriterijumomi storogo definisanim pravilima.

U gimnastici postoje spedifičan način dršanja tela tokom vežbanja suprotan od onog koji se traži u većini sportova. Ovakvo držanje tela i izvan treninga može dovesti do povreda i deformiteta.

Bolovi u ledjima su česti kod gimnastičara svih nivoa, a uzrok bolova mogu biti uganuća mišica, ligamenata i poremećaji interverterbalnog diska. Povrede su retko ozbiljne ali mogu dovesti do hroničnog bola i preloma.

Žene koje se bave gimnastikom su u većoj opasnosti od povreda ukoliko imaju malu težinu i ograničen unos kalorija.

Rezultati istraživanja ukazuju na veliki broj povreda kičmenog stuba tokom treninga i takmičenja, ali i problema nakon završetka gimnastičke karijere. Često dolazi do povreda, jer mladi gimnastičari na takmičenjima izvode elemente velikih težina koji nisu usavršeni.

Specifične vežbe za mišice lumbalnog dela i abdominalne muskulature, mogu biti korisne za prevenciju i redukciju lumbalnog sindroma, koji se jalvja kao sve češći problem, ali i drugih povreda kičme. Neophodno je da se ove vežbe što ranije uključe u svakodnevnu praksu.
Postavio clan: Dinsa
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.