uputstva
zaštita voća

Kako ispeći lososa na roštilju?

27.05.2015, 19:41
1.Po želji uklonite kožu. Neki ljudi više vole da ispeku lososa sa kožom na roštilju pa onda da ga začine ili dodaju sos. Ali ako želite da lososa začinite pre pečenja, najbolje je da odmah uklonite kožu tako da je losos začinjen sa obe strane.

losos

2.Začinite u zavisnosti od ukusa. Probajte da začinite lososa sa začinima kao što su: so, biber, mirodjija, ili poprskajte druge začine. Postoji veliki izbor začina koji se koriste isključivo za ribu od kojih možete odabrati neki, a sada mnogi supermarketi nude ribu ili morske plodove koji su već začinjeni ili marinirani. Nikada ne ostavljajte lososa ili bilo koju drugu ribu u marinadi duže od 15 min pre spremanja, jer kiselkaste materije u mesu počinju da se rastvarju i čine meso kašastim, otužnim.

3.Zagrejte roštilj na srednju jačinu. Pečenje lososa na roštilju na plin bi bilo savršeno, ali i druge vrste roštilja odgovaraju. Opcionalno: obavite roštiljsku rešetku aluminijumskm folijom. Ovo nije neophodno za pečenje lososa, ajkule ili tunjevine, jer su oni dovoljno mesnati da ne bi propali kroz žice roštolja, ali aluminijumska folija obezbedjuje dodatan sloj potpore za neka jela koja se pripremaju na roštilju.

4.Malo zauljite roštiljsku rešetku ili aluminijumsku foliju.

5.Ribu pecite dok fino ne porumeni, i okrenite je jednom tokom pečenja na drugu stranu. Ovo ne traje dugo, oko 8 do 10 min, zato budite obazrivi. Pobrinite se da meso ne do dodiruje plamen diektno.

6.Evo jednog od mojih omiljenih recepata za pripremu lososa na roštilju: izvrstan sos za jednostavnu pripremu lososa: potrebno vam je 1/2 šolje suvog belog vina da se prokrčka u manjem tiganju. U to umešajte 1/2 šolje začina i krem sira sa belim lukom. Mešajte sve dok se ne otopi i postane glatko. Probajte. Po želji možete dodati još vina ili krem sira. Ne volite vino? Koristite mleko.

7.Za drugi način pripreme isecite aluminijumsku foliju na veće pravougaonike i stavite file na aluninijumsku foliju. Ovaj recept za pripremanje lososa je veoma zdrav. Iscedite limun na file lososa i dodajte beli luk, so, biber i mirodjiju. Presavijte foliju i pecite lososa na roštilju nekih 10ak minuta na srednjoj vatri. Servirajte lososa sa crvenim, kuvanim krompirom.
Postavio clan: Dinsa
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.